Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni stres
  • 03.08.2023. 09:00

Kako prepoznati i ublažiti toplotni stres kod biljaka?

U zavisnosti od težine stresa, biljke se mogu oporavljati od nekoliko dana do nekoliko meseci, a neke su trajno uništene.

Foto: Depositphotos/golubovy
  • 171
  • 10
  • 0

Gotovo svakodnevno, biljke su izložene čestim promenama temperature i za razliku od toplokrvnih životinja i ljudi, koji imaju izvrsne mehanizme regulacije telesne temperature, njihova je temperatura zavisna od okoline. S obzirom na to da se Zemlja nalazi u fazi globalnog zagravanja, očekuju se sve veće štete od visokih temperatura.

Kako navodi viši stručni saradnik za ratarstvo, Jovana Todorović iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, procenjuje se da povećanjem temperature od 1°C može doći do gubitka prinosa i do 17 odsto.

"Ekstremno visoke temperature su sve prisutnije, i u letnjim mesecima maksimalne dnevne temperature iznose i preko 35°C. Za većinu biljaka, bilo koja temperatura iznad 29 °C počinje da postaje neprijatna, a 32 stepena se smatra osnovnom temperaturom toplotnog stresa biljaka", napominje Todorović.

Simptomi toplotnog stresa

Toplotni stres predstavlja reakciju biljaka koju će pokazati kada su izložene prekomernoj toploti, toploti vazduha i zemljišta, kao i direktnoj sunčevoj svetlosti. Simptomi variraju u zavisnosti od dužine trajanja ekstremnih uslova, jačine i intenziteta sunčeve svetlosti, kao i od visine temperatura, i kreću se od iscrpljenog izgleda dehidrirane biljke do vidno nepovratnih oštećenja.

Oporavak biljaka zavisi od više faktora (Foto: Julijana Kuzmić)

"Može doći do uvenuća, gubitka turgora u listovima kao i opadanja listova, mirovanja, usporavanja rasta, te potpunog prestanka razvića", kaže savetodavac.

Oporavak biljaka zavisi od više faktora, a prvenstveno od spoljašnjih uslova, visine temperature, intenziteta i trajanja izloženosti biljke toplotnom talasu, kao i opšteg zdravlja i čvrstoće biljke, mera nege i navodnjavanja. 

Preduzmite mere

Privremeni temperaturni skokovi i umereni intenzitet se obično mogu kontrolisati, a većina biljaka će prevazići ovu vrstu toplotnog stresa, jer mogu kontrolisati gubitak vode i postići toplotnu ravnotežu. Mlade, bolesne ili tek presađene biljke će se teže oporavljati, a neke se uopšte ne mogu oporaviti, slično kao biljke koje su dugo izložene intenzivnoj toploti.

Neizostavno je neizostavno navodnjavanje, orošavanje, kišenje (Depositphotos/macor)

"U zavisnosti od težine stresa, biljke se mogu oporavljati od nekoliko dana do nekoliko meseci, a neke su trajno uništene i ne mogu se oporaviti", ističe Todorovićeva i dodaje da je za izbegavanje ili ublažavanje toplotnog stresa biljaka neophodno je sprovesti određene mere.

Neke od mera su duboka osnovna obrada zemljišta, pravovremena i predsetvena priprema zemljišta, međuredno kultivisanje u toku vegetacije, odabir sorti i hibrida otpornih na visoke temperature i sušu, te neizostavno navodnjavanje, orošavanje, kišenje, senčenje i neposredno pokrivanje biljaka.


Tagovi

Toplotni stres Oporavak biljaka Dehidriranost bilja Uvenuće Jovana Todorović Mere protiv stresa


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.