Pretraživanje tekstova
U zimskim mesecima možemo uživati u svežim glavicama pod uslovom da ispoštujemo neke zahteve. One mogu da očuvaju svoj kvalitet i do 10 meseci.
Kupus je izuzetno cenjena namirnica u gastronomiji, a njegovu vrednost je prepoznala i narodna medicina. Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina C koji se ne uništava umerenom termičkom obradom. Pored toga sadrži i vitamine P, K, B3, D i druge, folnu kiselinu kao i mnoge minerale, a posebno se ističe kalcijum.
Isceđen sok ima skoro neutralnu reakciju i veoma je koristan za ljude koji pate od kiseline u želudcu, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisa i drugih stomačnih oboljenja. Odlikuje se baktericidnim i fungicidnim destvom. Za ispoljavanje lekovitosti birajte uzgojen na organski način.
U zimskim mesecima možemo uživati u svežim glavicama pod uslovom da ispoštujemo neke zahteve. One mogu da očuvaju svoj kvalitet i do 10 meseci.
Veliki uticaj će imati izbor sorte, njena namena i dužina vegetacije. Za čuvanje odaberite srednjekasne i kasne sorte te hibride koji imaju dug period vegetacije. Njihova berba, odnosno rezanje, obavlja se tokom jeseni i rane zime. Rane i srednje rane sorte, koje najčešće beremo leti, mogu da se čuvaju samo kratak vremenski period. Obratite pažnju na termin berbe.
Prilikom rezanja ostavite nekoliko pokrovnih listova oko glavice da je štite. Drška treba da se odseče na 3 cm. Posao obavite po suvom danu, ali sačekate da dnevna temperatura padne između 3 do 8ºC.
Bez obzira na koji način ga budete čuvali, optimalni uslovi skladištenja su temperatura između -1 i 2ºC i vlažnost vazduha od 85 do 95 odsto. Redovno obavljajte ventilaciju prostora i obavljajte preglede kako bi uklonili one koje pokazuju znakove početka truljenja.
U domaćinstvima se najčešće čuva u podrumima. Izbegavajte da u istom prostoru pored kupusa držite jabuke, jer negativno deluju na njegov kvalitet i ukus.
Obično se slažu u drvene gajbe. Međutim, za dugotrajno čuvanje, tokom nekoliko meseci najbolje da se glavice ne dodiruju, odnosno da su međusobno udaljene 10 cm. Tada koristimo plitke drvene gajbe ispunjene peskom u sloju od 10 cm. Stabljike zabodemo u pesak. Drugi način je da svaku glavicu zamotamo u papir.
Tagovi
Skladištenje kupusa Čuvanje kupusa Kupus u podrumu Kupus u papiru Svež kupus Kupus u pesku
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Primer jednog od mnogobrojnih bezbednosnih izazova koje sa sobom donosi bavljenje poljoprivredom. Naime, zbog visokog nagiba a malog ugla u odnosu na put sa kojim se ukršta, ova ćuprija predstavlja jedno od najnebezbednijih prelaza u katast... Više [+]
Primer jednog od mnogobrojnih bezbednosnih izazova koje sa sobom donosi bavljenje poljoprivredom. Naime, zbog visokog nagiba a malog ugla u odnosu na put sa kojim se ukršta, ova ćuprija predstavlja jedno od najnebezbednijih prelaza u katastarskoj opštini Srpska Crnja u srednjem Banatu.
Kada se prelazi ćuprija iz pravca od Srpske Crnje naročito je opasno skretanje odmah udesno, jer je poznato više slučajeva da vozilo usled skraćenog ugla i eventualne pogrešne procene vozača završi u kanalu naspram prelaza. Takođe, sa jedne strane prelaza nedostaje metalna ograda!
Da bi se premostila ova prepreka preporuka iskusnijih vozača je da se sa prelaza skrene levo, pa da se u nastavku negde okrene i vrati nazad sa druge strane. Posebno treba biti obazriv ako se prevozi teret ili ako se upravlja masivnijim vozilom - poput kombajna!