Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Galenika Fitofarmacija
  • 06.08.2019. 14:00

Kako uspešno zaštititi i ishraniti kupusnjače

Plamenjača kupusa je bolest koja napada uglavnom mlade biljke. Ukoliko je godina sa vlažnim i prohladnim letom, javljaju se štete na jesenjem kupusu pri proizvodnji glavica.

Foto: Galenika Fitofarmacija
  • 2.804
  • 87
  • 0

U proizvodnji kupusnjača na otvorenom polju dolazi do napada raznih štetnih organizma. Najznačajnije bolesti u kupusnjačama su svakako plamenjača kupusa (Peronospora parasitica), crna pegavost kupusa (Alternaria brassicae) i bakteriozna plamenjača (Xanthomonas camestris). 

Plamenjača kupusa je bolest koja napada uglavnom mlade biljke. Ukoliko je godina sa vlažnim i prohladnim letom, javljaju se štete na jesenjem kupusu pri proizvodnji glavica. 

Plamenjača kupusa

U uslovima sa nešto višim temperaturama i manje padavina očekuje se da veći problem pravi crna pegavost, a sa druge strane plamenjača kao ekonomski najznačajnija bolest se mora kontrolisati pogotovo gde se usevi navodnjavaju rasprskivačima. Preporuka je de se 1-2 dana pre navodnjavanja primeni DAKOFLO u dozi 2,5 l/ha, a tretmane je potrebno raditi u intervalima 7-10 dana.

Kada su insekti u pitanju očekuje se pojava svih značajnih štetočina u kupusnjačama: kupusne sovice (Mamestra brasicae), velikog i malog kupusara (Pieris brassicae, Pieris rapae), kupusna vaš (Brevicoryne brasicae). Kupusni moljac (Plutella maculipennis), buvači (Phyllotreta sp.). 

Kupusna sovica (Mamestra brasicae)

Krajem jula i početkom avgusta počinje napad buvača, kupusne vaši i kupusara. Pojava lisne sovice (Mamestra brasicae) se očekuje u drugoj polovini avgusta i početkom septembra. 

U zavisnosti od pojave štetočine i faze razvoja kupusa za prve tretmane u zaštiti od štetnih insekata bi trebalo primeniti CIPKORD 20 EC u količini od 0,3 l/ha, zatim FOBOS u količini od 0,3 l/ha i na kraju KOZAK u količini od 0,2 l/ha. 

Prilikom početka formiranja glavice poželjno je primeniti specijalizovano đubrivo CHOPIN EVOLUTION koje u sebi sadrži sumpor, bitan element za razvoj kupusnjača u dozi 4-5 l/ha. Karfiol i brokoli su skloni pojavi truleži cvetne drške koja se javlja usled nedostatka bora, u ovim kulturama trebalo bi primeniti FOLIGAL BOR u količini od 1,5 l/ha. 

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Za više informacija o navedenim i svim ostalim preparatima obratite se prodajno-stručnom timu kompanije Galenika Fitofarmacija na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Galenika Fitofarmacija Zaštita kupusnjača Plamenjača Kupus Insekti


Partner

Galenika Fitofarmacija A.D

Batajnički drum bb, 11080 Beograd - Zemun, Srbija
tel: +381 11 3072 301, fax: +381 11 3072 310, e-mail: vasiljevic@fitofarmacija.rs web: http://www.fitofarmacija.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D