Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 02.03.2022. 07:30

Kod sadnje crvenog luka ne preterujte sa azotom

Optimalan moment je kada je temperatura vazduha između 10 i 15ºC, a zemljišta od sedam do osam stepeni. Ako je zemljište hladno može doći do izmrzavanja, a u kombinaciji sa povećanom vlagom do truljenja posađenih lukovica.

Foto: Depositphoto/ coramueller
  • 242
  • 26
  • 0

Sadnja crvenog luka tokom proleća je zahtevan posao. Pre svega je potrebno pripremiti sadno mesto ili gredicu. U tu svrhu odaberite parcele na kojima crveni i ostali pripadnici lukova nisu bili tri do pet godina. Uzastopnim uzgajanjem na istom lokalitetu dolazi do nakupljanja štetočina i prouzrokovača oboljenja i jednostranog iskorišćavanja biljnih hraniva iz zemljišta. Kao rezultat toga smanjuje se produktivnost (glavice su sitnije), biljke su slabijeg imuniteta i podložnije napadu štetočina i pojavi oboljenja.

Od sadnje do berbe zrelih glavica potrebno je da prođe između 100 i 120 dana.

Priprema i vreme sadnje

Kod prolećne sadnje važi pravilo da je bolja osnovna obrada zemljišta u jesen. Zemlja će postati propusnija i akumuliraće više vlage. Tada se dodaju organska đubriva kao što je stajnjak ili kompost. Ukoliko to nije slučaj, treba izbegavati sadnju neposredno po dodavanju stajnjaka, jer će povećati mogućnost pojave gljivičnih oboljenja. Odaberite osunčana i dobro drenirana mesta. Ph reakcija treba da je neutralna do veoma blago kisela.

U proleće se obavlja predsetvena priprema i potrebno je pripremiti površinski sloj zemlje do maksimalno 20 cm. Ne treba preterivati sa dodavanjem azotnih đubriva, jer će višak negativno da deluje. Dolazi do slabijeg razvoja glavica i velikih listova, a tokom razvoja i posle u skladištenju, glavice su podložnije truljenju. Ova kultura plitko razvija koren i zbog toga traži plodnu zemlju.

Plitko korenje traži plodnu zemlju (Foto: Depositphoto/StockSeller)

Za sadnju odabrati glavice srednje krupnoće, od četiri do šest grama.

Sadnja malih lukovica se obavlja od kraja februara i tokom marta. Optimalan moment je kada je temperatura vazduha između 10 i 15ºC, a zemljišta od sedam do osam stepeni. Ako je zemlja hladna može doći do izmrzavanja, a u kombinaciji sa povećanom vlagom do truljenja posađenih lukovica. Visoke temperature u vreme sadnje će negativno delovati i razviće se presitne glavice.

Sadnja lukovica

Na prethodno pripremljenom polju ili gredici potrebno je napraviti kanaliće dubine do četiri centimetra. Ovo će obezbediti da je koren na dobroj dubini, a vrat lukovice blizu površine zemlje što će omogućiti brzo klijanje i nicanje. Razmak između redova je od 15 do 20 cm, a u redu osam centimetara. Posle sadnje lagano se zemljom zatvore kanali.

Prevrtljivo vreme u martu može doneti hladno vreme posle sadnje. Tada je potrebno gredicu ili manju površinu prekriti agroplatnom. Kada je vreme pogodno već posle dve do tri sedmice razviće se zelena nadzemna masa, odnosno pera crvenog luka.

Ako želite ubrzati nicanje, potrebno ih je pre sadnje potopiti u vodu, jer je voda inicijator klijanja i nicanja. Još je bolje potapanje u kompostni rastvor.


Tagovi

Crveni luk Prolećna sadnja Lukovice Dubina sadnje Razmak sadnje Lučice Temperatura


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]