Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva peršuna
  • 21.03.2023. 18:00

Koje se tri vrste peršuna najčešće uzgajaju i koriste?

Setva se obavlja direktno na otvorenom do kraja aprila. Niče sporo, a proces klijanja možemo ubrzati potapanjem u biljni čaj.

Foto: Depositphoto/nikola31
  • 1.061
  • 69
  • 0

Sitno seme peršuna sporo niče i potrebno je četiri do šest nedelja da se pojave mlade biljčice. Kako bi ubrzali proces klijanja možemo ga potopiti u biljni čaj najmanje 12 sati, preko noći, do 24 h. Temperatura tečnosti treba da bude oko 22ºC. Nakon namakanja ostavite seme da se osuši na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše posejali.

Voli osunčana mesta 

Za setvu birajte osunčana mesta s najmanje osam sati sunca. Odgovaraju mu rastresita, drenirana zemljišta pH reakcije između šest i sedam. Površinski sloj treba pripremiti i usitniti, da ima mrvičastu strukturu. Setva se obavlja direktno na otvorenom od početka marta do kraja aprila. Međuredni razmak je od 25 do 35 centimetara, a razmak u redu od četiri do pet centimetara. Posle se obavlja proređivanje.

Na istu parcelu dolazi posle četiri godine pod uslovom da se ne uzgajaju vrste iz iste porodice. Za setvu jednog metra kvadratnog potreban je jedan gram semena. Klijavost čuva od jedne do tri godine.

Korenaš se često koristi u domaćim jelima (Foto: Depositphotos/PEPPERSMINT)

Tri vrste

Postoje tri vrste peršuna koje se najčešće uzgajaju i koriste. Poznate su pod nazivima: italijanski, hamburški i francuski.

Lišćar 

Italijanski ili peršun ravnog lista, lišćar, Petroselinum crispum var. neapolitanum koristi se u gastronomiji kao začin, ali i za sušenje kako bi se dobio čaj. Možemo ga naći u brojnim kuvanim jelima, varivima, supama, umacima, prelivima, svež u salatama.

Čaj je poznat prirodni diuretik. Bogat je vitaminima A, K i C, mineralima, eteričnim uljima i drugim korisnim sastojcima. Priprema se tako što se jedna kašika svežeg lišća prokuva u 2,5 decilitara vode i ostavi da se ohladi. Ovaj čaj stimuliše mokrenje. Ne preporučuje se njegova dugotrajna upotreba i nije za trudnice.

Ovaj se peršun takođe koristi u kozmetici, naročito kod problema sa smeđim mrljama ili hiperpigmentacijom. Uzme se staklena tegla i u nju se doda vezica usitnjenog peršuna i prelije s jednim decilitrom rakije. Tome se doda jedan decilitar prokuvane i ohlađene vode. Tegla se dobro zatvori i ostavi na delimično osunčano mesto dve nedelje. Posle toga se sadržaj procedi i koristi. Čuva se u frižideru.

Korenaš

Hamburški ili peršun korenaš Petroselinum crispum var. tuberosum se uzgaja zbog svog dugog, belog korena. Koristi se u gastronomiji za pripremu raznih sokova od povrća, supa, variva, pečenja. Listovi su slični kao kod lišćara, ali ima manje zelene mase.

Kovrdžavi

Francuski ili kovrdžavi peršun Petroselinum crispum var. crispum se uglavnom koristi kao dekoracija zbog lepote svojih listova. Naravno, može da se koristi poput lišćara. Listovi se odlikuju tamnozelenom bojom i nežnom strukturom.


Povezana biljna vrsta

Peršun korenaš

Peršun korenaš

Engleski naziv: Parsley | Latinski naziv: Petroselinum crispum ssp. tuberosum

Peršun pripada porodici štitarki (Apiaceae). To je dvogodišnja kultura koja u prvoj godini stvara vegetativne organe (koren i lišće), a u drugoj posle čuvanja preko zime iz... Više [+]

Tagovi

Peršun korenaš Peršun lišćar Francuski peršun Setva peršuna Vrste peršuna Nicanje peršuna


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]