Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 28.07.2023. 13:30
  • Šumadijski okrug, Belosavci, Topola

Koju sortu krompira najviše biraju kupci?

Krompir polako završava svoj vegetacioni ciklus, a Miloš Milovanović iz topolskog sela Belosavci otkriva kakav je ovogodišnji.

Foto: Marija Lazarević
  • 1.457
  • 163
  • 0

Iza topolskih povrtara je jedna izuzetno specifična sezona sa dosta padavina i reklo bi se da takvi uslovi nisu pogodovali povrću. Međutim, Miloš Milovanović iz sela Belosavci ističe da je ova godina bila dobra za krompir i da se očekuje solidan prinos.

"Za krompir je ova godina bila dobra osim na terenima gde je bilo podzemnih voda. Inače, temperatura je bila zadovoljavajuća pa se očekuje i solidan prinos. Na našim terenima je prosek od tri do pet tona, a ja se nadam da će ove godine to biti negde između što je sasvim korektno", kaže Milovanović.

Iskustvo dugo od preko 30 godina svrstalo ga je u sam vrh proizvođača ovog povrća.

Milovanović je jedan od najboljih proizvođača u topolskom kraju

"Ove godine zasejali smo hektar i šezdeset ari i za sada smo zadovoljni. Od deteta sam u povrtarstvu, moji roditelji su se time bavili, ja sam nastavio i baviću se ovim poslom i dalje. Tržište nam je uglavnom pijac u Topoli i Aranđelovcu i mogu reći da me na pijacu prepoznaju po krompiru i tu robu najviše i prodajem, a mušterije su prezadovoljne."

Zašto je belarosa prvi izbor?

Sortu koju najviše gaji je belarosa, jer kako kaže upravo ova sorta je izuzetno dobrih karakteristika i nju najviše kupci traže

"Pored belarose imam memfis, takođe crvenu sortu, a tu su i dve bele sorte arizona i kamelija. Najviše se traži upravo belarosa jer je dobra za prženje i pomfrit, ima dosta suve materije. Inače je otporna na sušu, sa prosečnim ili čak niskim zahtevima za vlagom, a prinos direktno zavisi od količine vlage. Nije mnogo zahtevna za zemljište, može da raste u bilo kom predelu, ali treba imati na umu da krompir voli veoma rastresito zemljište, u koje možete lako uroniti ruku do lakta", kaže povrtar iz Belosavaca i dodaje da ova sorta može da raste čak i na glinovitim zemljištima neprihvatljivim za ovu vrstu povrća i u vlažnoj klimi - samo će broj krtola biti manji. 

Jako je važan kvalitet zemljišta za razvoj krtola

On ističe da je cena krompira trenutno oko 100 dinara, što je prema njegovim rečima solidno. 

"To je realna cena da može i da se uloži u novu proizvodnju, velike zarade nema", zaključuje on. 

Uzgoj je zahtevan

Krompir je povrće koje se dosta gaji u selima oko Topole i na ovom podneblju dobro i uspeva, iako je kako kažu uzgajivači zahtevna kultura. 

"Ako neko misli da ga je lako gajiti, a pritom postići dobre rezultate vara se, to je jedna od zahtevnijih kultura. Velika su ulaganja, od pripreme zemljišta, hemijskih analiza, đubrenja, kupovine semenskog materijala. Takođe neizostavna je zaštita koja se mora sprovesti jer krompir napadaju insekti ali i bolesti." 

Inače, njegova proizvodnja na svetskom nivou stalno je u porastu

Zemljište, zaštita od štetočina, đubrenje...

Današnji svetski lider u proizvodnju je Kina sa 72.000.000 tona u 2007. Međutim, mereno po glavi stanovnika, Belorusija proizvodi 835,6 kilograma, što je svrstava u najvećeg proizvođača u odnosu na broj stanovnika. Ukupno je tokom 2007. proizvedeno 321.169.000 tona krompira. Zanimljivo je da proizvodnja Kine i Rusije predstavlja gotovo 1/3 svetske proizvodnje


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja krompira Miloš Milovanović Krompir belarosa Zemljište za uzgoj krompira Sorte krompira


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.