Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otporne na preparate
  • 05.06.2022. 10:00

Kupusna stenica je najopasnija štetočina koja uništava kupusnjače - kako je suzbiti?

Kupusna stenica veličine je do jednog centimetra sa više crnih pega na površini tela. Jaja sivkaste boje odlaže na naličju lista u dva ili više redova.

Foto: Bojan Kecman
  • 891
  • 45
  • 0

Čim se posade kupusnjače možete računati da će se u vrlo kratkom roku pojaviti i štetočine među kojima je najčešća, a i najopasnija, kupusna stenica, Eurydema ventrale. Ova štetočina pojavljuje se svake godine i može u potpunosti da uništi mlade biljke.

Stenica napada sve kupusnjače, od kupusa, kelja, brokolija i drugih. Naročito su opasne ako se od početka ne vodi računa o zaštiti biljaka.

Biljke gube na kvalitetu

Šteta se ogleda u tome što stenica sisa listove, zbog čega dolazi do prekida kolanja sokova unutar biljke i pojave belih tačaka po celoj površini lista, koje mogu biti pojedinačne ili spojene u veće, naročito ako je napad jak. Poštede samo centralne žile i stabljiku biljke koja gubi na kvalitetu jer dolazi do razgradnje hlorofila, i u tom slučaju mnogo je teže prodati na tržištu.

Kupusna stenica veličine je do jednog centimetra sa više crnih pega na površini tela. Jaja sivkaste boje odlaže na naličju lista u dva ili više redova. Štetu čine odrasli insekti.

Štetu čine odrasli insekti

Kupusnjače su među biljkama koje se najviše tretiraju hemijskim sredstvima. Stenice se inače teško suzbijaju jer su otporne na većinu preparata i brzo stiču otpornost na iste. Ukoliko želite da ih se, u velikoj meri, rešite pomoću insekticida, mogu da se koriste sredstva na bazi indoksakarba, lambda i gama cihalotrina, emamektin benzoata i slično.

Od sredstava koja su dozvoljena u organskoj poljoprivredi koriste se preparati na bazi azadiraktina (nim ulje), Bacillus thuringiensisa i spinosada.

Ima i novih sredstava

Postoji još jedno sredstvo koje je dozvoljeno u organskoj zaštiti, u kojem je aktivna materija oksimatrin, dobijena iz lekovite biljke Sophora flavescens. Preparat se pokazao kao dobar i u suzbijanju kruškine buve.

Kako zaštititi kupusnjače prirodnim sredstvima?

Prošle godine proizvođači povrća, i na otvorenom polju i u plastenicima, muku su mučili ne samo sa štetama od kupusne stenice, već i od svih ostalih štetnih stenica i upravo se ovaj preparat pokazao kao odličan u njihovom suzbijanju. 

Alternativne metode

Što se tiče ostalih mera suzbijanja, pojedini proizvođači uspeli su da se reše svih stenica, pa i kupusne, kombinacijom čili paprike i ljute mlevene paprike sa devet postotnim alkoholnim sirćetom i belim lukom.

Dobra kombinacija za suzbijanje stenica je glina, sirće i čili paprika

Sam beli luk ili samo sirće nije dalo zadovoljavajuće rezultate. Rezultati se mogu postići i dodavanjem kaolinske gline koja guši stenicu, a naročito je dobra kombinacija gline, sirćeta i čili paprike.

Naravno, vodite računa o tome da se ne zapuše dizne na prskalici, a što se doza tiče, one i nisu toliko važne ako se rastvore u barem pet litara vode. Kombinacija bi trebala imati jak miris koji će ne samo uništiti već i oterati štetočine na barem nekoliko dana. U slučaju čestih kiša potrebno je odraditi više tretmana.


Tagovi

Kaolinska glina Čili paprika Kupusnjače Kupusna stenica Suzbijanje stenica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!