Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potočarka
  • 29.09.2019. 10:00

Lekovita salata potočarka: Sadite u septembru, berite do proleća

Naziva se i biljkom čistih voda jer u prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rekama, kao i uz obale jezera.

Foto: Depositphotos/jochenschneider
  • 21.208
  • 128
  • 0

Potočarka je vrlo zahvalna salata za zimsku upotrebu jer u to vreme, osim matovilca, gotovo da i nema ničeg drugoga. Može se uzgajati u zaštićenim prostorima, ali i na otvorenom, a u tom je slučaju nešto sitnija. Takođe, može se uzgajati i u plastičnim posudama, u domaćinstvu.

Potočarka (Nasturtium officinale) raste kao samonikla u prirodi, a za svoj razvoj zahteva mnogo vode (na šta ukazuje i samo ime biljke - engl. "watercress"). 

Potočarka je višegodišnja razgranata biljka vrežaste stabljike koja puzi po zemljištu ili površini vode. Samo vrhovi stabljike su iznad vode, dok se iz pazuha listova razvija adventivno korenje kojim se biljka učvršćuje za podlogu. 

Koju salatu sejati u jesen?

Naziva se i biljkom čistih voda jer u prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rekama te uz obale jezera. 

Lekovitost potočarke 

Pikantni, pomalo gorkasti, mladi izboji i listovi, bogati su vitaminima B1, B2, C i E, potom kalcijumom, gvožđem i jodom. Zanimljivo je da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limuna i narandže. 

Jedna studija, objavljena u časopisu "British Journal of Nutrition", dokazuje lekovitost potočarke i pozitivno delovanje na karcinom. Potvrđeno je da redovno konzumiranje manjih količina ove biljke može sprečiti rak prostate i debelog creva. Istraživanja su pokazala da oblog od lišća potočarke učinkovito deluje na suzbijanje tumora žlezda ili limfnih čvorova.

Listovi se koriste kao salata, dodatak supama, umacima, sirevima i sendvičima ili za dekorisanje jela. Osušeni listovi i semenke mogu se koristiti kao začin, a nedozreli plodovi se mogu kiseliti (kao kapari). Termičkom obradom listovi potočarke gube lekovita svojstva.

Listovi potočarke prisutni su na tržištu tokom proleća i jeseni, jer u uslovima dugog dana i visokih temperatura biljka prelazi u generativnu fazu, a listovi i stabljike postaju tvrdi i ljuti te nisu ukusni za jelo. 

Jedna setva - tri berbe

Potočarka se može rezati i tako dobiti tri berbe jer ponovo potera ili se jednostavno čupa, što je slučaj kada je pregusto zasejana. Počinje se brati početkom decembra, a dalje sve zavisi od temperature. Što je viša, bolje se obnavlja, i obrnuto. Svoj ciklus potočarka završava s vrućinama, kada ode u seme.

Biljka se razmnožava generativno (setvom semena od jeseni do proleća) ili vegetativno - deljenjem biljke (reznicama stabljike s adventivnim korenjem). 

Seme potočarke je vrlo sitno (1 g = 4000-5500 semenki). Preporučuje se uzgoj na vlažnim gredicama u delu vrta, gde ima hladovine.

Preporučeni razmak redova između biljaka je 15 do 30 cm. Berba mladih izboja dužine 10 do 15 cm započinje 20 dana nakon sadnje, odnosno 40 do 50 dana nakon setve i može se provoditi višekratno.


Tagovi

Potočarka Uzgoj potočarke Lekovitost Ukus


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]