Pretraživanje tekstova
Luk srebrnjak se sadi od početka septembra do kraja oktobra. Prinos je, uz potpunu agrotehniku, od 30 do 40 tona po hektaru.
Luk srebrnjak je naziv dobio zbog belih, ovojnih listova lukovice. Ima blag i sladak ukus. Sadi se od početka septembra do kraja oktobra.
Proizvodnja se najčešće izvodi iz arpadžika. Zemljište bi trebalo da bude plodno i okrenuto ka suncu. Osnovnu obradu je potrebno uraditi čim se skine prethodna kultura, uz istovremeno unošenje polovine potrebnih hraniva.
"Sadnja se obavlja u četvororedne ili šestoredne trake sa međurednim razmakom u trakama do 20 cm i između traka do 40 cm. U redu je razmak od tri do 10 cm", piše za PSSS dipl.ing. Miloš Nikoletić.
Moguća je proizvodnja i u zaštićenom prostoru. Setvu treba uraditi polovinom septembra, a sledeću radnju rasađivanje krajem oktobra na rastojanje 18-20 cm i u redu 5 cm.
Način i vreme primene đubriva najbolje je primeniti nakon urađene agrohemijske analize zemljišta. Okvirno, za proizvodnju luka srebrnjaka treba uneti:
Polovina se unosi pri osnovnoj obradi, a druga polovina prihranjivanjem. Ukoliko je potrebno, usev se zaliva, a zemljište se održava vlažnim. U proleće se radi prihrana. Zaštita od štetočina i korova raditi se na osnovu uputstava savetodavaca.
Luk srebrnjak kao zrela glavica stiže početkom juna. Može da se čuva u skladištima najviše jedan mesec, a u hladnjačama može i duže. Prinos je uz potpunu agrotehniku od 30 do 40 tona po hektaru.
Foto: ilovebutter / Flickr
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Luk srebrnjak Đubrenje Arpadžik Plastenik Otvorena proizvodnja
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Najavljeni mraz preti da ugrozi prinos mnogih voćnih kultura koje su u fazi cvetanja i precvetavanja!