Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja luka
  • 05.09.2017. 14:30

Luk srebrnjak - sadnja i nega

Luk srebrnjak se sadi od početka septembra do kraja oktobra. Prinos je, uz potpunu agrotehniku, od 30 do 40 tona po hektaru.

Foto: ilovebutter / Flickr
  • 8.365
  • 98
  • 0

Luk srebrnjak je naziv dobio zbog belih, ovojnih listova lukovice. Ima blag i sladak ukus. Sadi se od početka septembra do kraja oktobra.

Sadnja luka srebrnjaka

Proizvodnja se najčešće izvodi iz arpadžika. Zemljište bi trebalo da bude plodno i okrenuto ka suncu. Osnovnu obradu je potrebno uraditi čim se skine prethodna kultura, uz istovremeno unošenje polovine potrebnih hraniva.

"Sadnja se obavlja u četvororedne ili šestoredne trake sa međurednim razmakom u trakama do 20 cm i između traka do 40 cm. U redu je razmak od tri do 10 cm", piše za PSSS dipl.ing. Miloš Nikoletić.

Moguća je proizvodnja i u zaštićenom prostoru. Setvu treba uraditi polovinom septembra, a sledeću radnju rasađivanje krajem oktobra na rastojanje 18-20 cm i u redu 5 cm.

Nega luka srebrnjaka

Način i vreme primene đubriva najbolje je primeniti nakon urađene agrohemijske analize zemljišta. Okvirno, za proizvodnju luka srebrnjaka treba uneti:

  • 80-100 kg azota (N) ,
  • 80-120 kg fosfora (P) i
  • 100-120 kg kalijuma (K).

Polovina se unosi pri osnovnoj obradi, a druga polovina prihranjivanjem. Ukoliko je potrebno, usev se zaliva, a zemljište se održava vlažnim. U proleće se radi prihrana. Zaštita od štetočina i korova raditi se na osnovu uputstava savetodavaca.

Ne može dugo da se čuva

Luk srebrnjak kao zrela glavica stiže početkom juna. Može da se čuva u skladištima najviše jedan mesec, a u hladnjačama može i duže. Prinos je uz potpunu agrotehniku od 30 do 40 tona po hektaru.

Foto: ilovebutter / Flickr


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Luk srebrnjak Đubrenje Arpadžik Plastenik Otvorena proizvodnja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.