Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukova muva
  • 23.05.2018. 14:00

Lukova muva ne podnosi šećerni rastvor

Lukova muva (Delia antiqua) i muva belog luka (Helomyza lurida) najveće su štetočine koje napadaju luk, te čine velike štete - potpuno propadanje luka.

Foto: Pixabay/J_Huber
  • 10.285
  • 395
  • 0

Lukova muva (Delia antiqua) i muva belog luka (Helomyza lurida) najveće su štetočine koje napadaju luk, te čine velike štete - potpuno propadanje luka. Zaštitu treba obavljati preventivno, a to znači: paziti na plodored, vreme sadnje i mere zaštite o čemu smo već pisali ovde.

Ipak,  kada je lukova muva već tu, malo šta se može učiniti. Prvenstveno treba iščupati već napadnuti luk i spaliti ga, kako ne bi prelazio na druge, zdrave biljke. 

Efikasan šećerni rastvor

Što se tiče ekoloških sredstava, efikasan je šećerni rastvor, jer lukova muva ne podnosi slatko okruženje. Potrebno je u 10 litara odstajale vode, po mogućnosti kišnice, dodati 200 g šećera i dobro razmutiti. S tom otopinom se zaliva luk nekoliko puta, u razmacima od sedam do 10 dana. Dakle, ovaj rastvor deluje i preventivno, odmah nakon nicanja biljke, ali i u slučaju kada je već došlo do napada, čime se može ublažiti šteta. 

Preventivno se, kod same sadnje, šećerom mogu posipati lukovice, pre zagrtanja zemljom.  Takođe, tu su i insekticidi, a u slučaju lukove muve preporučuje se Rogor 40, ali obavezno pazite na karencu u slučaju konzumiranja mladog luka!


Tagovi

Lukova muva Šećerni rastvor Štetočina Propadanje luka Rogor 40


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.