Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Magnezijum sulfat
  • 24.05.2020. 18:00

Magnezijum sulfat: Kako i zašto koristiti gorku so u povrtarstvu?

Gorka so je bogata magnezijumom i sumporom, a ti elementi važni su za vitalnost biljke, utiču na njen rast, ali i prinos. Primenjuje se isključivo kod nedostatka navedenih elemenata, a u nastavku saznajte kako, kada, u kojim količinama i kod kojih biljaka se primenjuje.

Foto: Depositphotos/vvoennyy
  • 7.038
  • 120
  • 0

Epsom ili gorka so je povrtarima celog sveta poznata kao važan nutrijent za rast i razvoj biljaka. Ona je zapravo hidratizovani magnezijum sulfat koji je zaslužan za povećanu proizvodnju hlorofila u biljkama zahvaljujući kojem one imaju zelenu boju, a i lako je topiva u vodi što olakšava njenu primenu.

Prepoznajte nedostatak magnezijuma i sumpora

Gorka so sadrži magnezijum i sumpor, a poznato je da su ti elementi važni za vitalnost biljke i utiču na njen rast, ali i prinos. Nedostatak magnezija kod biljaka možete primetiti po bledim listovima pri čemu lisne žile ostaju zelene, a kod manjka sumpora dolazi do njihovog žućenja. Biljke koje imaju dovoljno ovih hranljivih elementa budu tamnije boje, bolje rastu, cvetaju i na kraju imaju i više plodova.

Kod primene gorke soli treba biti oprezan. Dakle, ne primenjujte je pre nego što ustanovite da vašoj biljci nedostaje magnezijuma ili sumpora. Važno je naglasiti da ovo jedinjenje ne sadrži druge hranljive elemente poput azota, fosfora ili kalijuma pa je nemojte koristiti u slučaju njihovog nedostatka. 

Kako, kada i koliko često primenjivati gorku so na krastavcima?

Kako piše balconygardenweb, magnezijum sulfat poboljšava prinos i utiče na kvalitet plodova krastavaca. Kod uzgoja ovog povrća u saksijama, posudama i slično preporučuje se da ga primenite svakih četiri do pet nedelja, a kod uzgoja na otvorenom svakih četiri do šest nedelja, ali naravno, uz praćenje nedostatka magnezijuma i sumpora.

U posudu sipajte četiri litre vode i u nju dodajte kašiku gorke soli. Sve dobro izmešajte dok se potpuno ne otopi. Kasnije primenite ovaj rastvor tako što ćete njome zaliti biljke pazeći na ranije navedeno vreme primene. Kod folijarne primene sve gore navedene sastojke pomešajte i sipajte u bocu s raspršivačem i jednom mesečno prskajte krastavce.

Možete i direktno sipati dve kašike oko korena biljaka sredinom sezone, ali pazite pri tome da so ne dodiruje i ne spali biljku.

Primena na paradajzu

Prilikom rasađivanja paradajza dobro je na dno rupe staviti malo gorke soli i zatim je prekriti slojem zemlje. Nakon što je prekrivena, posadite biljku pazeći da je korenje ne dodiruje direktno, savetuju

Kod primene na biljke pomešajte jednu kašiku u četiri litre vode i primenjujte jednom mesečno. To će podstaći njihov rast, sprečiti trulež plodova, ali i učiniti kožu paradajza crvenijom.

Vršna trulež plodova paprike i paradajza - kako je sprečiti?

Osim na paradajzu i krastavcima, gorku so može primeniti na paprikama, ružama i papratima, pogotovo ako biljke rastu na peskovitom ili kiselom tlu.

Napomena: Kod ovakvih preparata najbolje je prvo testirati manji deo biljke kako ne bi naneli više štete nego koristi. Važno je i poznavati sastav zemljišta pre upotrebe bilo kog đubriva jer višak hranljivih materija u zemlji može poremetiti njegovu nutritivnu ravnotežu. 


Tagovi

Gorka so Epsom sol Magnezijum sulfat Magnezijum Sumpor Nedostatak hraniva


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.