• Zaštita bilja
  • 21.11.2017. 14:15

Mere zaštite protiv rovca

Suzbijanje je otežano u već zasnovanim kulturama, pa je bitno pre sadnje povrtarskih kultura primeniti neki registrovani zemljišni insekticid, a jednako je važna i kvalitetna predsetvena priprema zemljišta.

Foto: mr Gordana Jovanović
  • 4.417
  • 68
  • 0

Rovac (Gryllotalpa gryllotalpa) je štetočina, koja je izuzetni raširena u našoj zemlji. Odgovaraju mu laka i rastresita zemljišta, a posebno površine koje su bogate humusom i polja koja se navodnjavaju. Larve i odrasli insekti su oni koji prave štetu.

Suzbijanje je otežano u već zasnovanim kulturama, pa je bitno pre sadnje povrtarskih kultura primeniti neki registrovani zemljišni insekticid, a jednako je važna i kvalitetna predsetvena priprema zemljišta, stoji na sajtu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Mehaničke mere zaštite

Ove mere podrazumevaju da se koriste lovne posude. Potrebno je postaviti uske daske u obliku zvezde. Na mestima gde se ukrštaju, ukopa se u zemlju lovna posuda sa glatkim zidovima. Rovci u nju upadaju tokom noći.

Drugi način je praćenje kanala koje prave rovci, da bi se došlo do njihovog gnezda. Može se sipati voda, a zatim malo ulja, pri čemu rovac može da izađe na površinu, kako biste ga uhvatili.

Ekološke načine za suzbijanje rovca potražite ovde!

Hemijske mere zaštite

Ukoliko se opredelite za hemijsku zaštitu, možete da koristite granulirane insekticide: Galition G-5 u količini 40kg/ha i Force 0.5G u količini 12-15 kg/ha. Granule ravnomerno rasturite po površini zemlje, a zatim unesite u supstrat do dubine od 10 cm. Koristan je i mamac Mesurol 50 g /100 m2, koji može da se primeni rasipanjem ili oblikovanjem gomilica tokom večeri.

Foto: mr Gordana Jovanović


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Rovac Insekticid Granul Mamac Lovne posude Zaštita povrća


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.