Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nanotehnologija
  • 03.11.2016. 13:30

Nanobiotički spanać detektuje eksploziv

MIT inženjeri u listove spanaća ugradili su nanocevčice i tako ih pretvorili u senzore koji mogu detektovati eksploziv!

  • 762
  • 36
  • 0

Spanać više nije samo superhrana. Naučnici s Masačusets Tehnološkog Instituta-MIT od spanaća su napravili biotički detektor za eksploziv.

Takve biljke spanaća su u stanju da otkriju tragove eksploziva u podzemnim vodama. Naime, ugradnjom sitnih cevčica ugljenika (vaskularna infuzija) unutar listova spanaća omogućena je detekcija raznih jedinjenja. U trenutku kada iz zemljišta upije azotna aromatska jedinjenja (nitroaromatike), listovi postaju fluorescentni, što se očitava infracrvenom kamerom, prenosi mit.edu.

Barijera u komunikaciji između biljaka i ljudi prošlost?

Signali se prenose dalje i dolaze do uređaja sličnog smartphone-u koji šalje mail krajnjem korisniku. Cilj biljne nanobionike je da se nanočestice unesu u biljne organizme i obezbedi im se dodatna funkcija, kažu naučnici.

Autori projekta objašnjavaju da su doasadašnjim radom pokazali da je moguće prebroditi barijeru u komunikaciji između biljaka i ljudi, kao i to da je ovu tehnologiju moguće primeniti na svakoj biljci.

Fluorescentni signali

"Bilke su odlični analitički sistemi. Imaju produženu mrežu korena u zemljištu, neprestano sakupljaju vodu koju mogu transportovati u listove." Pre izvođenja ovog eksperimenta, naučnici su razvili nanocevčice koje mogu detektovati veliki raspon molekula kao što je vodonik peroksid, dopamin (hormon sreće), TNT pa i sarin koji se svrstava u nervne otrove. Kada se ciljanji molekul veže za nanocevčicu, menja joj se flourescentnost.

Važno je znati da biljke mogu detekotvati i jedinjenja unutar sopstvenog sistema, što bi se moglo iskoristiti u otkrivanju do detalja neistraženih fizioloških procesa u biljkama, posebno onim lekovitim koje se koriste u lečenju raka, poput Catharanthus roseus. Na taj način bi se mogla i povećati proizvodnja korisnih jedinjena.

Ilustracija: MIT


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."