Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leblebija
  • 03.04.2018. 14:15

Naut - jedna od najotpornijih mahunarki na sušu

Naut ili leblebija seje se u rano proleće i može da ostvari prinos veći od 3 t/ha. Osim u ishrani ljudi, koristi se i kao koncentrovana hrana za stoku.

Foto: Flickr / Dinesh Valke
  • 3.573
  • 40
  • 0

Naut ili leblebija je jednogodišnja zeljasta biljka, koja se gaji zbog zrna bogatog belančevinama. Ovo je jedna od najotpornijih mahunarki na sušu. Nema posebne zahteve kada je reč o zemljištu, a uspeva na svim, osim na kiselim i teškim zemljištima. Seje se u rano proleće, a žanje tokom avgusta. Prinosi zrna mogu da dostignu više od 3 t/ha.

Seme nauta podseća na grašak

Koren nauta je vretenast i dobro razvijen, pa biljci omogućava dobro snabdevanje vodom i hranivima iz dubljih slojeva zemljišta. Stablo je tanko, uspravno i žbunasto, a pri kraju vegetacije odrveni. Biljka može da bude visoka 25-70 cm. Listovi su neparno perasti, sa 13-17 liski. Nadzemni delovi biljke su prekriveni sitnim dlačicama. Cvetovi su leptirasti, sitni beli, ružičasti, ređe plavičaste boje. Seme leblebije, koje podseća na grašak, nalazi se u mahuni dužine od 1,5 do 4 cm), koja najčešće sadrži jednu do dve semenke. Boja semena može da bude krem, žuta, braon, zelena ili crna.

Priprema zemljišta i setva nauta

Obrada zemljišta za setvu nauta zavisi od preduseva. Najbolje predkulture su mu okopavine, a posle njih strna žita. Najvažnije je obaviti jesenje oranje. Preporučuje se đubrenje sa 30-40 kg/ha azota, 50-80 kg/ha fosfora i 20-50 kg/ha kalijuma. Setva nauta se obavlja u rano proleće. Klija pri niskim temperaturama i dobro podnosi mrazeve, pa se u može sejati već početkom marta.

"Može se sejati na međuredni razmak od 30-70 cm, ili uskoredno na rastojanju od 15-20 cm. Setvena norma zavi od načina setve i krupnoće semena (70-150 kg/ha). Dubina setve iznosi 5-7 cm, dublja je na lakšim i suvljim zemljištima, a plića na težim i vlažnijim. Ako je posejan na širi razmak vrši se međuredna kultivacija", objašnjava Vesna Bilić iz PSS Bačka Topola.

Naut je cenjen predusev, posebno za ozima žita, jer obogaćuje zemljište azotom i rano napušta parcelu. Može se češće uzgajati na istoj površini, što je prednost za sušna područja, gde nema mogućnosti za navodnjavanje. 

Leblebija - retka biljka na srpskim njivama

Vegetacija i žetva nauta

U početnoj fazi rasta, naut je otporan na niske temperature i može da podnese od -6°C do -8°C. Kasnije se potreba za toplotom povećava, pa je optimalna temperatura u vegetativnoj fazi 20°C - 24°C, a u vreme cvetanja oko 25°C.

"Minimalna temperatura za nicanje iznosi 5-6°C, ali u takvim uslovima niče za oko tri nedelje. Pri temperaturi zemljišta od 8-10°C niče za 10-15 dana, a najbrže je nicanje pri 20- 25°C", kaže Bilićeva.

Vegetacija je od 70 do 100 dana, zavisi od dužine dana, padavina i temperature. Najveća potreba za vodom je u vreme formiranja pupoljaka i u cvetanju. Mahune nauta sazrevaju gotovo istovremeno. Zrela mahuna ne puca, a prezrela otpada. Na jednoj biljci može da bude do 100 mahuna. Žetva se obavlja adaptiranim kombajnom, kao za pasulj, a na manjim površinama biljke mogu da se čupaju ili žanju. Suvo seme se skladištiti.

Značaj nauta u ishrani

Naut je vrlo značajna u ishrani ljudi, jer je bogat belančevinama, ali i mineralima, posebno fosfornim jedinjenjima. Sadrži znatne količine provitamina A i vitamina B1. Ima nizak procenat celuloze, pa je lako svarljiv. Zrno se koristi za  kuvana jela, pečeno i kao surogat kafi. Korisno je i kao koncentrovana hrana za stoku, pogotovo za mlečne krave, ovce, svinje i živinu.


Povezana biljna vrsta

Leblebija

Leblebija

Engleski naziv: Chick-pea | Latinski naziv: Cicer arietinum L.

Leblebija je jednogodišnja zeljasta biljka. Koren joj je vretenast i razgranat i dopire do 1 m dubine, a 40 – 50 % ukupne mase korena nalazi se dublje od 20 cm zemljišta, što mu... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Leblebija Naut Belančevine Setva Vesna Bilić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.