Pretraživanje tekstova
Ova godina, kako kaže Radosav Ćirin, nije baš po vremenskim uslovima odgovarala kornišonima, ali uprkos tome, prinosi nisu bili zanemarljivi. Tako se na primer, ovog meseca, u jeku sezone, bralo 20-30 tona.
Nemačka tehnologija, ali i zarada u domaćim uslovima je zaista moguća. Dokaz da srpski poljoprivrednik može da ostvari rekordne prinose, baš kao i bilo koji nemački, je nedavno ugovorena saradnja jedne nemačke fabrike za proizvodnju pasterizovanih krastavaca i naših povrtara.
Kornišoni se gaje po nemačkoj recepturi, a jedan od pomenutih povrtara je i Radosav Ćirin iz Sente koji kornišone gaji na površini od 20 hektara. Ova godina, kako kaže Radosav, nije baš po vremenskim uslovima odgovarala kornišonima, ali uprkos teškoj godini, prinosi nisu bili zanemarljivi. Tako se na primer, ovog meseca, u jeku sezone, bralo 20-30 tona.
Kornišoni se beru svakodnevno jer brzo rastu, pa se lako desi da prerastu klasu, a od sedam klasa, koliko ih ima, najisplativije su prve četiri, tako da se i kada je reč o branju vodi računa o tome da krastavci najvećim delom pripadaju upravo tim klasama. Beru se sa platforme kako bi se posao olakšao i ubrzao. Na Ćirinovih 20 hektara radi se sa 4 platforme, a postoji potreba i za petom.
Kako je zapravo cela ova priča počela i koja je razlika između nemačke i domaće radne snage pa su baš ovde Nemci odlučili da proizvode robu za svoje tržište, saznajte u video prilogu:
Foto:depositphotos.com;maxsol
Tagovi
Krastavci Gajenje Povrtarstvo Nemačka Srbija Radosav Ćirin Srpski poljoprivrednici Senta
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li ste pročitali tekst o tome kako da Vam slavski kolač uvek uspe?
Dinka Bogunović
pre 1 nedelju
Više čitajte ovde Više [+] https://www.agroklub.rs/prehrambena-industrija/priprema-slavskog-kolaca-zahteva-vreme-i-strpljenje-a-kako-da-ne-pukne-prilikom-pecenja/108500/ :)