Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje kornišona
  • 05.08.2016. 17:30

Nemačka tehnologija i zarada u domaćim uslovima

Ova godina, kako kaže Radosav Ćirin, nije baš po vremenskim uslovima odgovarala kornišonima, ali uprkos tome, prinosi nisu bili zanemarljivi. Tako se na primer, ovog meseca, u jeku sezone, bralo 20-30 tona.

  • 1.448
  • 66
  • 0

Nemačka tehnologija, ali i zarada u domaćim uslovima je zaista moguća. Dokaz da srpski poljoprivrednik može da ostvari rekordne prinose, baš kao i bilo koji nemački, je nedavno ugovorena saradnja jedne nemačke fabrike za proizvodnju pasterizovanih krastavaca i naših povrtara.

Kornišoni se gaje po nemačkoj recepturi, a jedan od pomenutih povrtara je i Radosav Ćirin iz Sente koji kornišone gaji na površini od 20 hektara. Ova godina, kako kaže Radosav, nije baš po vremenskim uslovima odgovarala kornišonima, ali uprkos teškoj godini, prinosi nisu bili zanemarljivi. Tako se na primer, ovog meseca, u jeku sezone, bralo 20-30 tona.

Kornišoni se beru svakodnevno jer brzo rastu, pa se lako desi da prerastu klasu, a od sedam klasa, koliko ih ima, najisplativije su prve četiri, tako da se i kada je reč o branju vodi računa o tome da krastavci najvećim delom pripadaju upravo tim klasama. Beru se sa platforme kako bi se posao olakšao i ubrzao. Na Ćirinovih 20 hektara radi se sa 4 platforme, a postoji potreba i za petom.

Kako je zapravo cela ova priča počela i koja je razlika između nemačke i domaće radne snage pa su baš ovde Nemci odlučili da proizvode robu za svoje tržište, saznajte u video prilogu:

Foto:depositphotos.com;maxsol


Tagovi

Krastavci Gajenje Povrtarstvo Nemačka Srbija Radosav Ćirin Srpski poljoprivrednici Senta


Partner