Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vulkanski minerali
  • 14.07.2020. 15:15

Novi projekat i metode uzgoja spas su za mađarske proizvođače ljute paprike

Kao deo projekta prilagođavanja klimatskim promenama, finansiran od strane Evropske unije, u Batji je iskopana i produbljena bivša glinena jama od koje je napravljen rezervoar i prirodno močvarno područje za zadržavanje vode. 

Foto: Depositphotos/encierro
  • 214
  • 8
  • 0

Dugotrajne, ekstremne suše već tri godine zaredom uzrokuju glavobolje poljoprivrednicima širom Evrope. Nezaobilazni problemi najviše se javljaju u sektoru povrća, a kako bi tome stali na kraj, mađarski proizvođači ljutih paprika osmislili su prirodnu metodu da bi značajno smanjili potrebe za navodnjavanjem.

Inače, začinska paprika jedan je od mađarskih simbola, bilo da se radi o ljutoj ili slatkoj (blagoj). U mestu Batja uzgaja se već vekovima i čini tradicionalni, glavni dodatak skoro svakom jelu od gulaša preko pilećeg paprikaša do riblje čorbe. 

Nova metoda zadržavanje vode

"Bere se kada poprimi svetlo crvenu boju. Nakon toga se stavlja na sušenje i melje. Ima još par trikova zašto je tako dobra, ali to će ostati tajna“, priča Peter Sabo iz Batje, jedan od poljoprivrednika koji se nosi sa teškim vremenskim prilikama, ali unazad godinu dana problem rešava na inovativniji način. U zemljište meša vulakanske minerale i na taj način skladišti vodu.

Kada brati papriku za sušenje i kako je najbolje osušiti

"Od kada primenjujem ovakav način uzgoja, svoja ogromna polja navodnjavam dva ili tri puta godišnje i to samo u najtoplijem mesecu, avgustu, kada kiša uopšte ne pada“, rekao je za reuters i priznao kako je inače useve zalivao svakih 8-10 dana. 

Projekat vredan više miliona dinara

Kao deo projekta prilagođavanja klimatskim promenama, finansiran od strane Evropske unije, u Batji je iskopana i produbljena bivša glinena jama od koje je napravljen rezervoar i prirodno močvarno područje za zadržavanje vode. 

"Budući da padavine postaju neujednačene, poljoprivrednici se suočavaju sa periodima intenzivnih poplava i suša. Kišnica koja je sačuvana na ovaj način pomaže dopunjavanju nivoa podzemne vode", tvrdi načelnik tog mesta, Čaba Fekete

Evropi preti suša i ove godine?

Vrednost projekta je 64 miliona forinti (gotovo 2,2 miliona dinara). Evropska unija finansirala je 60%, vlada 30%, a 10% opština i Svetski fond za zaštitu prirode (WWF). 

Stručnjak WWF-a, Matijas Farkaš poručio je da je cilj ovakvog poduhvata da osnaži opštine i pokaže im da se protiv hidroloških problema i klimatskih promena može boriti u manjem opsegu. 

Prema podacima Evropske agencije za okolinu, učestalost i jačina suša porasla je u većini delova Evrope, a porast je najveći u južnom delu.


Tagovi

Mađarska Ljuta paprika Suša Rezervoar Navodnjavanje Projekat Vulkanski minerali


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃