Ovo drugo obeležavanje ističe doprinos krompira bezbednosti hrane, ishrani i izvoru prihoda, posebno za male poljoprivrednike, poručuju iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO).
Danas, 30. maja, po drugi put obeležavamo Svetski dan krompira (Solanum tuberosum L.), jedne od najvažnijih osnovnih namirnica čovečanstva. Ovaj datum su ustanovile Ujedinjene nacije krajem 2023. godine, a ove godine tema je "Oblikovanje istorije, hranjenje budućnosti".
"Tema prepoznaje dubok istorijski i kulturni značaj krompira, kao i njegovu sve važniju ulogu u savremenim globalnim agro-prehrambenim sistemima. Od njegovog pripitomljavanja u Andima, do ključnih istorijskih događaja poput Velike gladi u Irskoj, oblikovao je civilizacije i ishranu širom kontinenata tokom više milenijuma", poručuju iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO).
Ovo drugo obeležavanje ističe doprinos krompira bezbednosti hrane, ishrani i izvoru prihoda, posebno za male poljoprivrednike. Takođe, poziva na razmišljanje o izazovima u proizvodnji, potrebi za očuvanjem njegove raznovrsnosti i preduzimanju mera za jačanje lanca vrednosti ove kulture u cilju održivije budućnosti.
Kultura je koju redovno konzumiraju milijarde ljudi, ključan je u različitim poljoprivrednim sistemima širom sveta - od malih gazdinstava u Andima koja ručno uzgajaju raznovrsne, tradicionalne sorte, do velikih, komercijalnih, mehanizovanih farmi na raznim kontinentima.
"Doprinosi bezbednosti hrane, ishrani, životnom standardu i zapošljavanju ljudi kako u ruralnim, tako i u urbanim sredinama širom sveta."
Obeležavanje će takođe naglasiti njegovu važnost u borbi protiv gladi i siromaštva, kao i u suočavanju sa ekološkim izazovima u agro-prehrambenim sistemima. Posebna pažnja biće posvećena ulozi malih porodičnih poljoprivrednika.
Po drugi put, kod nas će u Guči biti održana manifestacija upravo krompiru u čast, a organizatori su Centar za krompir – Guča i Ekološko društvo Dragačevo.
"Obeležavanje drugog Svetskog dana krompira u Srbiji počeće u 11 sati u Kulturnom centru u Guči. Posle uvodnog dela skupa, biće održana Osnivačka skupština Udruženja za krompir Srbije sa ciljem okupljanja i organizovanja svih relevantnih organizacija državnog, privrednog i civilnog sektora u oblasti krompira u Srbiji", navode organizatori ovog skupa, dodajući da im je cilj da novo udruženje okupi proizvođače i prerađivače, organizacije za ishranu i zaštitu bilja, trgovce krompirom, proizvodima i jelima od krompira.
Prema podacima Centra za krompir, u Srbiji se gaji na oko 20.000 - 22.000 ha sa prosečnim prinosima od 15-17 t/ha, mada bolji proizvođači ostvaruju prinose od 40-60 t/ha. Prva fabrika čipsa i pirea u Srbiji počela je sa radom 1971. godine u Čačku (Chips Way), a 1995. godine u Magliću (Marbo Produkt, član PepsiCo), koji izvoze svoje proizvode u zemlje regiona.
Tagovi
Autorka