Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rena
  • 06.12.2025. 12:00

Od bašte do zimnice: Priprema se uz mnogo suza, a evo zašto je ren dragocen

"U ren stavljam samo sirće i so, dobro izmešam i stavljam u tegle. Ovako pripremljen može da stoji pet do šest meseci. Obično ga jedemo sa kuvanim mesom", kaže Jarmila Blažek iz Pivnica

Od bašte do zimnice: Priprema se uz mnogo suza, a evo zašto je ren dragocen
Foto: Shutterstock/Bjoern Wylezich
46
0
0

Ren (Armoracia rusticana) ili hren, kako ga neki zovu, višegodišnja je zeljasta biljka. Na našim prostorima retko se gaji kao negovan zasad, a obično ga možemo videti kako raste kao samonikla biljka po baštama, vrtovima i dvorištima. Takve biljke imaju račvast, žilav, tanak i vrlo ljut koren. Nasuprot tome, pravilno negovan ren obrazuje prave, duge, glatke i sočne korene s prijatnom ljutinom.

Razmnožava se proizvodnjom reznica, deljenjem podzemnog izdanka. Sadi se od avgusta do kasne jeseni. Lako ga je prepoznati i uočiti, listovi su mu veliki i mogu narasti i do dva metra. Drške lista su dugačke, cvetovi su sitni, beli, skupljeni u grozdaste cvasti. Koren je dugačak i prodire duboko u zemlju.

Otporan na mraz i sušu

U pogledu gajenja i proizvodnje, ren ima veoma skromne zahteve , otporan je na mrazeve, a i sušu dobro podnosi. Ukoliko je duža suša i usled nedostatka vlage, ren pojačava račvanje i ljutinu korena, a smanjuje sočnost.

Ren: Lekoviti koren vadi se krajem jeseni - zdrav i svež i kao prerađen

Koren je debeo do 6 cm i može biti dugačak oko jednog metra, u gornjem delu je zadebljao i ima više glava. Spolja je žućkasto-sivkast, a iznutra beo. Svi koji su ga bar jednom probali znaju da je ljut i da peče. Kad se priprema i čisti razvija poseban ljut miris koji izaziva jako suzenje. Najčešće se koristi u svežem stanju.

Odličan dodatak jelima

Da je sveže izrendan koren rena izuzetan dodatak jelima potvrdila nam je Jarmila Blažek iz Pivnica. Ona tokom jesenjih i zimskih meseci priprema ren u teglama.

"Ren imamo na velikoj površinu u bašti, razmnožavamo ga svake sezone. Muž i ja vadimo ga ašovom, moramo biti pažljivi da mu ne presečemo koren koji zna da bude duboko u zemlji. Zato je najbolje da ga vadimo kad je zemljište vlažno, posle kiše", rekla nam je Jarmila i objasnila da nakon vađenja koren peru, a onda ga čiste nožem.

Očišćen ren
Kad se priprema i čisti razvija poseban ljut miris koji izaziva jako suzenje (foto: Vinka Jeftić)

Očišćen ren melju na mašini za meso sa sitnom rešetkom.

"U ren stavljam samo sirće i so, dobro izmešam i stavljam u tegle. Ovako pripremljen može da stoji pet do šest meseci. Obično ga jedemo sa kuvanim mesom, a dobro se slaže i sa kuvanom kolenicom."

So, sirće i malo šećera

Vinka Jeftić iz Lipolista kaže da melje ren, a za manje količine koristi blender.

"Teško ga je mleti ili rendati obzirom da je tvrd, a i ljut, te se priprema uz mnogo suza. Ja od začina koristim so, sirće i malo šećera da ublaži ljutinu", kaže naša sagovornica.

U ren ne stavlja konzervans.

"Ovako začinjen može da stoji, jedino što posle određenog vremena malo promeni boju", kaže Vinka napominjući da imaju 20 ari pod renom.

Ren u teglama
"Od začina koristim so, sirće i malo šećera da ublaži ljutinu", kaže Vinka

Počinju da ga vade početkom novembra i nastavljaju tokom zime, u zavisnosti od porudžbina. Kako bi sebi olakšali posao vade ga plugom. Vinka kaže da mnogi vole salatu od rena zbog njegovih lekovitih svojstava i kupuju gotov izrendan, ali ima i onih koji su zainteresovani samo za koren - bilo da će ga sami pripremati ili saditi u svojoj bašti.

Prirodni antibiotik

Narodna medicina kaže da je ren veoma zdrav i preporučuje se za čišćenje krvi, izbacivanje kamena i peska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. Sadrži pet puta više vitamina C nego limun i deluje kao prirodni antibiotik. Koristi se i kao lek protiv bolesti pluća, reume, gihta, kijavice, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva.

Pomaže organizmu da lakše svari tešku hranu, smiruje alergije i astmu, čisti kožu. Dovoljno razloga da se svakodnevno nađe na trpezi.


Tagovi

Uzgoj rena Vinka Jeftić Jarmila Blažek Ljut Koren rena Prirodni antibiotik


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.