Pretraživanje tekstova
Porodica Milošević iz Grabovca jedina se u svom kraju bavi organskom poljoprivredom. Uzgajaju više od 50 kultura, koje prodaju brzom poštom i na pijacama u Beogradu.
Zorica Milošević iz Grabovca je nakon 22 godin rada napustila posao i 2010. godine upisala Fakultet ekološke poljoprivrede. Na drugoj godini počela je da se bavi organskom proizvodnjom i jedina je u svom kraju.
Iako je porodica u početku bila skeptična, danas se svi bave ovom proizvodnom. Uzgajaju više od 50 kultura. Ujedno, Zorica ovde podučava studente završne godine Fakulteta.
"U početku smo prijavili 60, 70 ari, a sada imamo tri hektara i 40. U planu su još neke površine. Trenutno pravimo plodored, radimo ciklični krug. Najveći deo površina je pod povrćem - crni luk, beli luk, krompir. Imamo i sezonsko povrće, kupusnjače, grašak", kaže Miloševićeva.
Dodaje da u organskoj proizvodnji mora da postoji zaokružen ciklus - odnosno da gajite i životinje i biljke, jer jedno drugo hrani. Proizvodi se svakodnevno brzom poštom šalju kupcima, a prodaja se obavlja i na pijacama Kalenić i u Bloku 44 u Beogradu.
Preparati koji se koriste su na bazi bilja, sa zelene liste. Uzgaja se i aromatično bilje, poput korijandera, peršuna i celera, koji povrće brane od štetočina, a privlače korisne insekte.
Više u prilogu:
Foto: Print Screen / YouTube
Tagovi
Organsko povrće Grabovac Zorica Milošević Fakultet ekološke poljoprivrede
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Kolege sa fakulteta, a sada i supružnici, Ivana i Dejan Gligorijević iz sela Radanovci kraj Kosjerića osnovali mlekaru "Kajsija" i prave najukusnije sirne namaze, a najveći specijalitet je lisnati sir. Više o tome čitajte uskoro na portalu! Više [+]
Kolege sa fakulteta, a sada i supružnici, Ivana i Dejan Gligorijević iz sela Radanovci kraj Kosjerića osnovali mlekaru "Kajsija" i prave najukusnije sirne namaze, a najveći specijalitet je lisnati sir. Više o tome čitajte uskoro na portalu!