Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka poljoprivreda
  • 02.09.2017. 18:30

Organska proizvodnja povrća u Grabovcu

Porodica Milošević iz Grabovca jedina se u svom kraju bavi organskom poljoprivredom. Uzgajaju više od 50 kultura, koje prodaju brzom poštom i na pijacama u Beogradu.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.781
  • 80
  • 0

Zorica Milošević iz Grabovca je nakon 22 godin rada napustila posao i 2010. godine upisala Fakultet ekološke poljoprivrede. Na drugoj godini počela je da se bavi organskom proizvodnjom i jedina je u svom kraju.

Povrtarstvo primarna grana

Iako je porodica u početku bila skeptična, danas se svi bave ovom proizvodnom. Uzgajaju više od 50 kultura. Ujedno, Zorica ovde podučava studente završne godine Fakulteta.

"U početku smo prijavili 60, 70 ari, a sada imamo tri hektara i 40. U planu su još neke površine. Trenutno pravimo plodored, radimo ciklični krug. Najveći deo površina je pod povrćem - crni luk, beli luk, krompir. Imamo i sezonsko povrće, kupusnjače, grašak", kaže Miloševićeva.

Zaokružen ciklus

Dodaje da u organskoj proizvodnji mora da postoji zaokružen ciklus - odnosno da gajite i životinje i biljke, jer jedno drugo hrani. Proizvodi se svakodnevno brzom poštom šalju kupcima, a prodaja se obavlja i na pijacama Kalenić i u Bloku 44 u Beogradu.

Preparati koji se koriste su na bazi bilja, sa zelene liste. Uzgaja se i aromatično bilje, poput korijandera, peršuna i celera, koji povrće brane od štetočina, a privlače korisne insekte.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Organsko povrće Grabovac Zorica Milošević Fakultet ekološke poljoprivrede


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D