• Džinovski puževi
  • 20.09.2015. 16:00

Panika zbog džinovskih puževa!

Džinovski puževi su na Floridi prvi put primećeni 2011. godine i od tada se čine veliki napori za njihovo suzbijanje, a hrane se - svačim!

Foto: modernfarmer.com/billy
  • 302
  • 15
  • 0

Poreklom iz istočne Afrike, poznati pod svojim latinskim nazivom Achatina Fulica, džinovski puževi su postali pošast za američke useve. Dugi i do 20 centimetara, osim po napadima useva, ove štetočine su spazili i kako nagrizaju temelje kuća.

Grubo govoreći, ti puževi jedu sve na šta naiđu - obrstiće povrće, pojesti voće, lišće, stabljike i korenje. Na Floridi ih trenutno smatraju glavnom i najopasnijom štetočinom. Poznato je da ponekad, iz još neutvrđenih razloga, jedu kamenje i pesak. Poješće i kosti, a u nekim slučajevima i druge primerke svoje vrste.

Prenose i bolesti

Budući da je reč o hermafroditu kome ne treba partner, brzo i često se razmnožava u svojih devet godina, što mu je prosečni životni vek.

Ono što naročito zabrinjava je činjenica da ovaj puž može da bude prenosilac bolesti od kojih i čovek može da se razboli. Neke, pri tom nisu toliko beznačajne, poput meningitisa.

Psi tragači u potrazi

Ovi džinovski puževi su na Floridi prvi put primećeni 2011. godine i od tada se ulažu veliki napori za njihovo suzbijanje.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da su u njihovom suzbijanju postigli pomak. U poslednjih nekoliko godina uspeli su da unište 150.000 primeraka te invazivne vrste, a indikacije pokazuju stalan pad populacije. "Program iskorenjavanja je veoma efikasan i pokazuje činjenicu da je broj prikupljenih puževa nedeljno pao sa nekoliko hiljada u jednom trenutku na jednocifren broj" - javljaju američki naučnici.

Koliko je situacija kritična, govori u prilog i činjenica da za pronalaženje ovih puževa koriste i pse tragače. Puževe naročito privlače područja s bujnim zelenilom, kojih na Floridi ima beskonačno mnogo.

Foto: modernfarmer.com/billy1125


Tagovi

Štete od puževa Invazivna vrsta Divovski puževi Florida Hermafrodit


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slatko grožđe je ove godine bilo na meti ptica. Ovaj proizvođač je sve svoje grozdove sačuvao od ptica tako što ih je umotao u najlon kese.