Mnogo je faktora koji mogu sprečiti oplodnju cvetova i formiranje plodova. Na šta treba najviše paziti?
Česta pojava, na koju se žale povrtari je da paradajz cveta, ali nema plodova. Mnogo je faktora koji dovode do ove pojave i na svaki je potrebno obratiti pažnju.
Paradajz je izuzetno osetljiv na previsoku temperaturu. Cvetova može biti mnogo, ali zbog previsoke temperature u plasteniku ili na otvorenom izostaje zametanje plodova. Treba znati da njegov polen postaje sterilan već na temperatri od 30 do 32ºC. Tu ne pomaže ni prisustvo oprašivača. Neophodno je zasenjivanje i rashlađivanje unutrašnjosti plastenika. Idealna temperatura je između 20 i 25ºC.
Drugi faktor je prevelika vlažnost. Ona ne bi trebalo da prelazi 70 odsto. Ako je previsoka, polen paradajza se slepi i gubi klijavost. Biljke ne vole ni pojavu kondenzata, jer to povećava mogućnost pojave štetočina.
Uporedo sa ova dva faktora često se javlja problem nepravilne ishrane. Dodaje se previše azotnih hraniva koji forsiraju formiranje vegetativnih prirasta i produžava period dozrevanja formiranih plodova pa sprečava razvoj novih. Veliki problem je manjak bora koji je odgovoran za oplodnju cvetova. Njegova uloga je da pospešuje klijanje polena na žigu tučka, formiranje plodova i semena. Neophodno ga je dodati, a najbrže ćemo to uraditi putem primene folijarnog đubriva koje je bogato ovim elementom. Takođe, ne zaboravite kalijum koji je bitan za formiranje i dozrevanje.
Ova dva faktora često prođu neprimećeno. Insekti se ubušuju u cvet i pojedu njegove delove. Otvor kroz koji su ušli je mali i samo pažljivim posmatranjem možemo otkriti rupice. Obično se radi o tripsima.
I pored toga što je paradajz samooplodan, oprašivači pospešuju oplodnju. To se posebno odnosi na bumbare. Koriste se razne zujalice, paketi sa bumbarima, ali će u manjim plastenicima dobro doći i lagano ručno protresanje biljaka kako bi se oslobodio polen.
Zaperci se uklanjaju. Ostavljanje zaperaka doprinosi formiranju metlastog grma. Oni koriste biljna hraniva za svoj rast i razvoj, a cvetanje i zametanje plodova se odlaže i kasni.
Skidajte zaperke paradajza na vreme, imaćete veće i zdravije plodove
Biljka je zagušena, formira manje cvetova i plodove koji su sitni. Zbog slabog provetravanja biljke su podložne pojavi plamenjače.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka