Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 21.08.2018. 18:00

Paradajz - lekovitost iz bašte

Koja je razlika između paradajza koji se gaji na otvorenom i u plasteniku i zašto je ovo povrće važno u našoj ishrani, objašnjava Dragomir Radić iz PSSS Smederevo.

Foto: Pixabay / MabelAmber
  • 4.342
  • 187
  • 0

Paradajz je mnogima omiljeno povrće, s obzirom na njegov osvežavajuć ukus, posebno u letnjim mesecima. Međutim, ova rajska biljka, kako joj ime govori, izuzetno je lekovita. Ta saznanja su sve čvršća, kako napreduju nauka i medicina.

"U plodu paradajza ima vitamina B grupe, C, E, K i P, a od minerala ima najviše kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma, joda i cinka. Usev odgajen na otvorenom daje plodove sa dvostruko više vitamina C nego iz plastenika. On sadrži i materije koje mogu slobodno da se nazovu biljnim antibioticima, jer štite naš organizam od štetnih bakterija. Takođe, sadrži razne fermente, organske kiseline, celulozu i pektin", objašnjava Dragomir Radić iz PSSS Smederevo.

Likopen važan u borbi protiv kancera

Zaštitna materija koja se nalazi u paradajzu, a koja je najvažnija, je likopen. To je biljni pigment iz grupe karotenoida, zahvaljujući kome paradajz ima crvenu boju. Paradajz je glavni izvor likopena, kog ima i u lubenici, šargarepi i paprici. U 100 grama krupnog ploda paradajza ima šest miligrama likopena, dok u čeri paradajzu ima 11 mg.

"Likopen nije neophodan u ljudskoj ishrani, zato što ne spada u gradivne materije, ali je vrlo važan u zdravstvenoj zaštiti u borbi protiv slobodnih radikala kao jak antioksidans, čak je jači antioksidans od vitamina C i E. Poznato je da slobodni radikali oštećuju ćelijske membrane i izazivaju mutacije na genetskom materijalu, što može da dovede do kancera. Likopen ih neutrališe i sprečava njihovo dalje stvaranje", napominje Radić.

Da li paradajz treba soliti?

Ukoliko jedete paradajz, popravićete krvnu sliku, olakšati probleme sa artritisom i reumom. On je preventiva zapaljenju slepog creva, a takođe snižava ureju i šećer u krvi. Primećeno je da narodi, posebno na Mediteranu, čija je ishrana bogata paradajzom, manje obolevaju od bolesti srca, krvnih sudova i raka. Poželjno je da se paradajz koristi kuvan, sa uljem, jer se pomenuti likopen lakše oslabađa iz razorenih ćelija i odmah rastvara u ulju. Na taj način ga creva lakše usvajaju. Takođe, važno je jesti ceo plod, jer likopen ima jače dejstvo u sinergiji sa ostalim korisnim materijama. 

"Zbog velike količine kalijuma u plodu ne treba ga jesti posoljenog, zato što je natrijum antagonist u krvi sa kalijumom, a kalijum je potrebniji organizmu", otkriva Dragomir Radić.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Paradajz Likopen  Dragomir Radić PSSS Smederevo Lekovitost paradajza


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada koka zaluta u komšiluk onda gazdarica mora da je vrati.