Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 21.08.2018. 18:00

Paradajz - lekovitost iz bašte

Koja je razlika između paradajza koji se gaji na otvorenom i u plasteniku i zašto je ovo povrće važno u našoj ishrani, objašnjava Dragomir Radić iz PSSS Smederevo.

Foto: Pixabay / MabelAmber
  • 4.216
  • 187
  • 0

Paradajz je mnogima omiljeno povrće, s obzirom na njegov osvežavajuć ukus, posebno u letnjim mesecima. Međutim, ova rajska biljka, kako joj ime govori, izuzetno je lekovita. Ta saznanja su sve čvršća, kako napreduju nauka i medicina.

"U plodu paradajza ima vitamina B grupe, C, E, K i P, a od minerala ima najviše kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma, joda i cinka. Usev odgajen na otvorenom daje plodove sa dvostruko više vitamina C nego iz plastenika. On sadrži i materije koje mogu slobodno da se nazovu biljnim antibioticima, jer štite naš organizam od štetnih bakterija. Takođe, sadrži razne fermente, organske kiseline, celulozu i pektin", objašnjava Dragomir Radić iz PSSS Smederevo.

Likopen važan u borbi protiv kancera

Zaštitna materija koja se nalazi u paradajzu, a koja je najvažnija, je likopen. To je biljni pigment iz grupe karotenoida, zahvaljujući kome paradajz ima crvenu boju. Paradajz je glavni izvor likopena, kog ima i u lubenici, šargarepi i paprici. U 100 grama krupnog ploda paradajza ima šest miligrama likopena, dok u čeri paradajzu ima 11 mg.

"Likopen nije neophodan u ljudskoj ishrani, zato što ne spada u gradivne materije, ali je vrlo važan u zdravstvenoj zaštiti u borbi protiv slobodnih radikala kao jak antioksidans, čak je jači antioksidans od vitamina C i E. Poznato je da slobodni radikali oštećuju ćelijske membrane i izazivaju mutacije na genetskom materijalu, što može da dovede do kancera. Likopen ih neutrališe i sprečava njihovo dalje stvaranje", napominje Radić.

Da li paradajz treba soliti?

Ukoliko jedete paradajz, popravićete krvnu sliku, olakšati probleme sa artritisom i reumom. On je preventiva zapaljenju slepog creva, a takođe snižava ureju i šećer u krvi. Primećeno je da narodi, posebno na Mediteranu, čija je ishrana bogata paradajzom, manje obolevaju od bolesti srca, krvnih sudova i raka. Poželjno je da se paradajz koristi kuvan, sa uljem, jer se pomenuti likopen lakše oslabađa iz razorenih ćelija i odmah rastvara u ulju. Na taj način ga creva lakše usvajaju. Takođe, važno je jesti ceo plod, jer likopen ima jače dejstvo u sinergiji sa ostalim korisnim materijama. 

"Zbog velike količine kalijuma u plodu ne treba ga jesti posoljenog, zato što je natrijum antagonist u krvi sa kalijumom, a kalijum je potrebniji organizmu", otkriva Dragomir Radić.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Paradajz Likopen  Dragomir Radić PSSS Smederevo Lekovitost paradajza


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi koji vole kaktuse znaju kolika je radost kada procvetaju. Ovo su bodljikavi lepotani Slađane Tanasijević iz Bačke Palanke i njene fotografije. Divni su !!!