Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fizalis
  • 28.05.2018. 18:00

Peruanska jagoda atraktivna za povrtare

Peruanska jagoda ili fizalis potiče iz Južne Amerike, gde se gaji kao povrće. Namenjena je povrtarima koji uzgajaju razno povrće i koji su orijentisani ka prodaji na pijacama.

Foto: Flickr / Theo Crazzolara
  • 5.066
  • 83
  • 2

Peruanska jagoda (Physalis peruviana) ili fizalis dolazi iz Južne Amerike. Tamnošnji poljoprivrednici je gaje kao povrće. Poslednjih nekoliko godina prisutna je i kod nas, ali na simboličnim površinama. Pripada porodici Solanaceae, u kojoj su i paradajz i krompir. Namenjena je proizvođačima koji se bave uzgojem raznog povrća, kao i onima koji su orijentisani ka prodaji na pijacama.

Karakteristike peruanske jagode

Fizalis je jednogodišnja biljka. Može da naraste i više od metra visine. Dobro se grana, pa ima izgled žbuna. Jedna biljka može da formira preko 100 plodova, koji su slatko-kiselog ukusa. Mogu da se jedu sveži, ali i kao dodatak jelima, pa čak i kolačima. Peruansku jagodu je moguće gajiti u saksiji, ali su plodovi znatno krupniji ako se gaji na njivi. Voli sunce i redovno zalivanje, kao i rastresita i dobro nađubrena zemljišta. Ukoliko je gajite u saksiji, može da bude dekorativna, ukrasna biljka. 

Proizvodnja fizalisa u plasteniku

Proizvodnja rasada fizalisa, ne razlikuje se od proizvodnje rasada paprike. Seme se seje na dubinu oko jednog centimetra. Agrotehničke mere, kao i mere zaštite, su iste kao i kod paprike i obavljaju se u isto vreme, sa istim đubrivima i pesticidima. Biljke su za 30 do 40 dana spremne za rasađivanje. Rasad se sadi na razmak od 80 cm, u cik-cak varijanti. Usev je potrebno zalivati, a poželjno je koristiti sistem "kap po kap", kako bi se obavila i prihrana. 

Lampioni
Plod se bere sa lampionom (Foto: Flickr / Forest and Kim Starr)

Plodovi za berbu dospevaju krajem avgusta

Početak cvetanja fizalisa je u junu i traje sve do kraja jula. Cvetovi su crno-žute boje, a podsećaju na cvet paradajza. Na mestu cveta se formira lampion, u kome se formira plod. Lampion je prvo zelen, a potom dobija žutu boju. Plodovi su žuto-narandžaste boje, a za berbu dospevaju krajem avgusta. Beru se sukcesivno, a ovaj posao može da se produži do prvih mrazeva. Zbog toga je važno što ranije obaviti setvu i rasađivanje, u optimalnim rokovima. Plodovi se beru sa lampionima.

Peruanska jagoda iz Ruskog Krstura

Peruansku jagodu je 2017. godine, na parceli sa paprikom, posadio proizvođač Đuro Arva iz Ruskog Krstura. Zadovoljan je rezultatom, jer se način proizvodnje poklopio sa paprikom, pa nisu bila potrebna dodatna ulaganja. Plodovi su pakovani u plastične posudice od 10 komada, a prodaja je išla odlično - ostao je bez zaliha. 

Izvor:  mesečnik "Za našu zemlju", Victoria logistic, broj 64 / 2018


Tagovi

Peruanska jagoda Fizalis Physalis peruviana Đuro Arva Ruski Krstur Rasad peruanske jagode


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.