Pretraživanje tekstova
Naučnici su razvili novu metodu otkrivanja pesticida u povrću - nanočesticama za manje od dva sata.
Naučnici Nacionalnog univerziteta u Singapuru razvili su brzu i vrlo osetljivu tehniku skeniranja, koja je sposobna da otkrije male količine piretroida u povrću, čestog tipa sintetičkog pesticida, koji se primenjuje na poljoprivrednim kulturama. Inovativna strategija koristi magnetne nanočestice kojima se otkrivaju pesticidi za manje od dva sata.
Sintetički pesticidi široko se koriste u uzgoju povrća za suzbijanje štetočina na poljoprivrednim kulturama. Uptreba ovih pesticida poboljšava prinos useva, međutim konzumiranje voća i povrća koji su dugotrajno bili izloženi pesticidima mogu ostaviti štetne posledice po zdravlje ljudi.
Magnetne nanočestice mogu ekstrahovati piretoridni ostatak iz povrća za analizu, jednostavnim magnetnim odvajanjem.
"Nanočestice se prvo dodaju u tekući uzorak dobijen od povrća, koji služi kao mikro magnet, kako bi privukli piretroidne molekule. Piretroide vezane na nanočestice tada se isperu malom količinom organskog rastvora i skupljaju za analizu", objašnjavaju naučnici.
Iste nanočestice se mogu ponovno upotrebiti i 30 puta, čime se stvara ušteda prilikom izvođenja ovog postupka.
Profesor Hongšun Jang (Hongshun Yang) je rekao da postojeće metode zahtevaju dugo vreme obrade, pa zato može da bude izazov da se primene za otkrivanje ostataka pesticida u velikom broju uzoraka. Ova tehnika može da se koristiti za različite svrhe u prehrambenoj industriji.
"Ova metoda može da se koristi za otkrivanje piretroida u drugim prehrambenim proizvodima, kao što su orašasti plodovi, voće i biljna ulja. Nanočesticama se mogu otkriti i druge vrste pesticida i hemikalija", rekla je Ju Ksi (Yu Xi) sa singapurskog Univerziteta.
Foto: Shaiith / Bigstock
Tagovi
Sintetički pesticidi Povrće Naučnici Tehnologija Singapur Piretroid
Autorka
Više [+]
Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Univerzitetu. Već nekoliko godina radi na onlajn portalima.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!