Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nanočestice
  • 03.03.2018. 16:30

Pesticidi u povrću se otkrivaju za dva sata

Naučnici su razvili novu metodu otkrivanja pesticida u povrću - nanočesticama za manje od dva sata.

  • 219
  • 8
  • 0

Naučnici Nacionalnog univerziteta u Singapuru razvili su brzu i vrlo osetljivu tehniku skeniranja, koja je sposobna da otkrije male količine piretroida u povrću, čestog tipa sintetičkog pesticida, koji se primenjuje na poljoprivrednim kulturama. Inovativna strategija koristi magnetne nanočestice kojima se otkrivaju pesticidi za manje od dva sata.

Sintetički pesticidi široko se koriste u uzgoju povrća za suzbijanje štetočina na poljoprivrednim kulturama. Uptreba ovih pesticida poboljšava prinos useva, međutim konzumiranje voća i povrća koji su dugotrajno bili izloženi pesticidima mogu ostaviti štetne posledice po zdravlje ljudi.

Nanočestice su ključ

Magnetne nanočestice mogu ekstrahovati piretoridni ostatak iz povrća za analizu, jednostavnim magnetnim odvajanjem.

"Nanočestice se prvo dodaju u tekući uzorak dobijen od povrća, koji služi kao mikro magnet, kako bi privukli piretroidne molekule. Piretroide vezane na nanočestice tada se isperu malom količinom organskog rastvora i skupljaju za analizu", objašnjavaju naučnici.

Iste nanočestice se mogu ponovno upotrebiti i 30 puta, čime se stvara ušteda prilikom izvođenja ovog postupka.

Široka primena u prehrambenoj industriji

Profesor Hongšun Jang (Hongshun Yang) je rekao da postojeće metode zahtevaju dugo vreme obrade, pa zato može da bude izazov da se primene za otkrivanje ostataka pesticida u velikom broju uzoraka. Ova tehnika može da se koristiti za različite svrhe u prehrambenoj industriji.

"Ova metoda može da se koristi za otkrivanje piretroida u drugim prehrambenim proizvodima, kao što su orašasti plodovi, voće i biljna ulja. Nanočesticama se mogu otkriti i druge vrste pesticida i hemikalija", rekla je  Ju Ksi (Yu Xi) sa singapurskog Univerziteta.

Foto: Shaiith / Bigstock


Tagovi

Sintetički pesticidi Povrće Naučnici Tehnologija Singapur Piretroid


Autorka

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Univerzitetu. Već nekoliko godina radi na onlajn portalima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]