Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj salate
  • 29.03.2025. 16:00
  • Šumadijski okrug, Belosavci, Topola

Povrtari zadovoljno trljaju ruke, od zelene salate prva zarada

"Salatu gajimo isključivo u plastenicima, bez dopunskog zagrevanja, u sezoni isečemo dve do tri ture", kaže povrtar Marko Mijović

Povrtari zadovoljno trljaju ruke, od zelene salate prva zarada
Foto: Marija Lazarević
  • 234
  • 51
  • 0

Posle duge i hladne zime prvo povrće koje možemo da probamo je zelena salata. Tokom zimskog perioda ovo povrće se uzgaja u plastenicima, a prema rečima povrtara, ne zahteva posebne uslove gajenja, skromna je biljka koja dobro uspeva kod nas.

"Salatu gajimo isključivo u plastenicima, bez dopunskog zagrevanja, u sezoni isečemo dve do tri ture. Sami proizvodimo rasad uglavnom početkom septembra, potom obavezno đubrenje plastenika stajnjakom, zatim sadnja i obavezno i nešto bez čega nema uspešne proizvodnje - navodnjavanje kap po kap", kaže povrtar Marko Mijović iz sela Belosavci kod Topole.

Ističe da se zaštita bilajka sprovode isključivo biološkim preparatima, pa nema bojazni prilikom ishrane.

Uzgajaju je kao međuusev

Mijovići u svojim plastenicima uzgajaju paradajz, papriku i cveće, ali zelena salata je međuusev i dobra prolećna zarada.

Ovaj domaćin je gaji u četiri plastenika i u nekoliko ciklusa proizvede više od 10.000 biljaka.

Zelena salata
U sezoni iseku dve do tri ture

"Obično proizvedemo između 10.000 i 15.000 biljaka, sa sečom počinjemo tokom zime i već u martu je kraj. Ove godine smo imali dobru potražnju, vozili smo u okolne gradove i na veliko smo prodavali po 40 dinara komad", kaže Mijović.

Sadnja s proleća na otvorenom

Podjednako uspešno se može gajiti i na otvorenom, a sadnja počinje upravo s početka proleća. Postoji nekoliko sorti, ali najzastupljenija je majska kraljica.

Prolećna setva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Zelena salata je veoma cenjena u ishrani zdravih i bolesnih ljudi zbog visoke biološke vrednosti i specifičnog osvežavajućeg ukusa.

Zelena salata u plasetniku
Ove godine prodaja za 40 dinara po komadu

Salate su bogate vlaknima koja olakšavaju rad creva, a izuzetno su korisne i u dijetama, jer usporavaju apsorpciju šećera.


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja Zarada Marko Mijović Međuusev Prolećna setva zelene salate


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.