Pretraživanje tekstova
Uklanjanje prljavštine uzrokuje ogrebotine kože povrća, što omogućava bakterijama i gljivicama prodiranje u povrće.
Korenasto povrće po prirodi je prilično izdržljivo, ali uobičajeno je da se organski uzgojene sorte brže kvare od onih uzgojenih pomoću pesticida.
U supermarketima, pa čak i na pijacama, pronaći ćete ih u super čistom stanju, najčešće bez ostataka zemlje, a to ih to čini sklonijima propadanju, prema istraživanju danskog Orhus univerziteta, navodi freshplaza.
Naime, uklanjanje prljavštine uzrokuje ogrebotine kože povrća, što omugućava bakterijama i gljivicama prodiranje u povrće.
Na danskom univerzitetu pokrenuli su istraživački projekat "Kvalirod", koji ima za cilj poboljšanje procesa pranja vrućom vodom i korištenjem začina, čime se može povećati otpornost povrća. Nadaju se povećanju roka trajanja povrća za 14 dana, smanjenju otpada hrane u trgovinama za pet odsto, odnosno 30 odsto u domaćinstvima.
Foto: skeeze / Pixabay
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!