Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pranje povrća
  • 23.10.2017. 18:00

Pranje korenastog povrća smanjuje rok trajanja

Uklanjanje prljavštine uzrokuje ogrebotine kože povrća, što omogućava bakterijama i gljivicama prodiranje u povrće.

Foto: skeeze / Pixabay
  • 164
  • 7
  • 0

Korenasto povrće po prirodi je prilično izdržljivo, ali uobičajeno je da se organski uzgojene sorte brže kvare od onih uzgojenih pomoću pesticida.

U supermarketima, pa čak i na pijacama, pronaći ćete ih u super čistom stanju, najčešće bez ostataka zemlje, a to ih to čini sklonijima propadanju, prema istraživanju danskog Orhus univerziteta, navodi freshplaza.

Naime, uklanjanje prljavštine uzrokuje ogrebotine kože povrća, što omugućava bakterijama i gljivicama prodiranje u povrće.

Na danskom univerzitetu pokrenuli su istraživački projekat "Kvalirod", koji ima za cilj poboljšanje procesa pranja vrućom vodom i korištenjem začina, čime se može povećati otpornost povrća. Nadaju se povećanju roka trajanja povrća za 14 dana, smanjenju otpada hrane u trgovinama za pet odsto, odnosno 30 odsto u domaćinstvima.

Foto: skeeze / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao