Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenica
  • 18.05.2021. 16:00
  • Pomoravski okrug, Međureč, Jagodina

Prednosti uzgoja lubenica u plastenicima i niskim tunelima

Porodica Todorović iz Međurečja kod Jagodine uspešno se bavi proizvodnjom lubenica i dinja duže od 20 godina. Uzgajaju rane, srednje i kasne sorte pa tako ovu kulturu imaju od juna do oktobra.

Foto: Jelena Lukić
  • 1.181
  • 114
  • 0

Članovi porodice Todorović iz sela Međureč kod Jagodine ovih dana su završili sa sadnjom lubenice u plastenicima i niskim tunelima, a kada vremenski uslovi budu dozvolili nastavljaju sadnju na otvorenom. Proizvodnjom lubenica i dinja bave se duže od 20 godina. Najpre je deda Milorad počeo, a kada se njegov sin Dejan oženio Radicom 1997. godine počeli su ozbiljnije da rade, vremenom povećali zasade tako da sada imaju 2,2 hektara pod bostanom. U posao su uključili i sina Nikolu, kao i ćerku Milenu koja trenutno studira.

Selo Međureč, na osam kilometara od Jagodine, poznato je kao podneblje dobro za uzgoj vinove loze i lubenica. Todorovići su najveći proivođači lubenica u selu i kažu da taj posao donosi dobru zaradu, naravno uz vredan rad tokom cele godine.

"Nedavno smo završili sadnju ananas dinja i lubenica rane sorte viking u plastenicima. Imamo osam plastenika od desetak ari. Nakon dinja, tu kasnije sadimo kornišone", kaže Nikola Todorović (25) koji je jedan od najmlađih poljoprivrednika u selu.

Rod kasni zbog vremenskih uslova

Todorovići gaje rane, srednje i kasne sorte lubenica. Osim vikinga, sade i talisman, karistan i top gan. Uglavnom prodaju na jagodinskoj Zelenoj pijaci.

"Nama među prvima na pijaci stižu lubenice. Trebalo bi da stigne za oko mesec dana, ali ove godine malo kasni zbog vremenskih uslova. Prvo stiže iz plastenika, pa se nadovezuje bostan iz tunela. To je kao mini plastenik, održava toplotu i pre stiže povrće. Na kraju nam stižu lubenice sa otvorenog.

"Mini plastenik" održava toplotu i pomaže da povrće stigne pre

Jedan deo parcele ostavljaju za kasne sorte, pa tako ova porodica lubenice ima do kraja oktobra.

"Vrlo su isplative za uzgoj. Ne gaje se baš lako, svake godine naučimo nešto novo, ali imaju dobru cenu pa se isplati. Najteže je da se održi plod jer ima raznih bolesti, a ne smeju ni mnogo da se prskaju. Da bi porasla i sazrela potrebni joj joj voda i sunce. Od vremenskih prilika zavisi kako će roditi, čak i kada se pridržavate svih agrotehničkih mera", kaže mladi poljoprivrednik i dodaje da ne voli ni mnogo kiše, a ni sunce.

"Zato imamo sistem za navodnjavanje kap po kap u slučaju velikih vrućina."

Kalemljenjem postaje otpornija na bolesti

Majka Radica se nadovezuje na priču i kaže da problem može biti i grad.

"Prošle godine smo imali problem sa gradom tako da smo plodove morali pre da skinemo, bilo je po 10-15 udaraca grada na jednu lubenicu. I pored toga smo zaradili ali ne onoliko koliko smo se nadali", kaže Radica Todorović.

Sami proizvode rasad krajem februara i početkom marta, a tokom maja se sadi.

"Lubenica može da se kalemi i tako postaje otporna na bolesti. Međutim, mi manju količinu kalemimo. Najviše posla ima dok se sadi, tada imamo radnike. Kada je berba, angažujemo radnike samo ako imamo neku veću porudžbinu", kaže Nikola.

Uz lubenice i dodatne kulture

Todorovićima je glavna delatnost proizvodnja lubenica i dinja, a kao dodatne kulture gaje kornišone, kukuruz šećerac, paradajz i papriku.

"Prošle godine sam pravila i ajvar i jako lepo se prodavao. Pošto je potražnja bila velika i nisam svima mogla da izađem u susret, ove godine smo odlučili da posadimo više paprike zbog ajvara", kaže Radica koja je zadužena za prodaju povrća na pijaci.

Pored lubenica gaje i kornišone, papriku, paradajz...

Osim na pijaci prodaju lubenice i nakupcima iz Jagodine, Ćuprije i Kragujevca.

"Prošle godine je bila zadovoljavajuća cena, a videćemo kako će biti ove godine. Prošle godine su lubenice krenule sa 80 dinara i došle do 30 dinara. I ta cena je bila korektna. Cena dinje bila je 150 dinara pa se spustila do 100 ili 80. Imamo ananas dinje iz plastenika, zatim domaće i rina dinje", kaže Nikola i dodaje da je najveća lubenica koju su uzgajili bila teška oko 20 kilograma i nju su prodali.

Bikovi se ne isplate

Radica navodi da ne planiraju da povećavaju proizvodnju jer sve sami rade i ovo jedva stižu.

"Nekada je zarada bila mnogo veća. I sada se zaradi, ali manje ostaje jer je sve poskupelo, od goriva do repromaterijala", ističe sagovornica.

Todorovići se bave i ratartsvom. Uglavnom uzgajaju kukuruz i pšenicu. Do skoro su hranili pa prodavali bikove, ali se to, kako kažu, ne isplati pa se time više ne bave.


Tagovi

Uzgoj lubenice Topli tuneli Plastenici Nikola Todorović Zelena pijaca Ružica Todorović


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao