Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 02.04.2016. 08:00

Preventivnim merama do zdravog rasada povrća

Zdrav i negovan rasad preduslov je sigurnog i obilnog roda povrća. Nastale propuste pri gajenju u ovom periodu kasnije ne možemo da nadoknadimo. To rezultira slabim kvalitetom rasada i smanjenim prinosom.

Foto: grigorenko/bigstockphoto.com
  • 699
  • 332
  • 0

Vreme je za rasađivanje biljčica povrća u zaštićenom prostoru. Zdrav i negovan rasad preduslov je sigurnog i obilnog roda povrća.

Nastale propuste pri gajenju u ovom periodu kasnije ne možemo da nadoknadimo. To rezultira slabim kvalitetom rasada i smanjenim prinosom tokom vegetacije.

Preventivnim merama do zdravih biljaka

Da bismo rasad održali u zdravom stanju potrebno je sprovoditi određene preventivne mere kao što su: sertifikovano seme, sterilisani supstrat, regulisana vlažnost vazduha u zaštićenom prostoru, osvetljenje, ishrana i navodnjavanje da ne bismo proizveli izdužene, tanke i osetljive biljčice podložne napadu patogena. Održavanjem ovih faktora pod nadzorom smanjujemo upotrebu pesticida i imamo preduslov za zdrav rasad.

Relativna vlažnost vazduha u zaštićenom prostoru održava se redovnim provetravanjem prostora u najtoplijem delu dana na suprotnim stranama od smera vetra. Osvetljenje prostora odnosi se na položaj zaštićenog prostora sa ravnomernim osvetljenjem tokom dana čime dobijamo ujednačene visine biljčica.

Ishrana rasada počinje kad se formira prvi par pravih listova. Prihranu sprovodimo folijarno, u početku hranivima podjednako u koncentracijama za brži rast, a kasnije u fazi četiri prava lista pojačavamo ishranu fosfornim đubrivima za bolje formiranje korena i povećanje otpornosti biljčica.

Paziti na količinu zalivanja biljaka

Važno je optimalno navodnjavanje jer bi preobilno zalivanje, koje se vrlo često sprovodi (indikator je mahovina koja se razvija oko biljčice) dovelo do razvoja plitkog korena biljke koja je tada podložna napadu patogenih gljivica iz nedovoljno sterilisanog supstrata.

Patogene gljivice koje mogu da uzrokuju poleganje rasada su iz roda Verticillium, Rhizoctonia, Pythium, Sclerotinia ili gljivice uzročnici bolesti rasada koje se prenose semenom poput: Botrytis, Alternaria, Phoma, Fusarium. Navedeni patogeni inficiraju biljčice zbog velike vlage koja nastaje kao rezultat preteranog zalivanja, te visoke relativne vlažnosti vazduha koja je rezultat nedovoljnog provetravanja i gustog načina sadnje.

Bolesne biljke izolovati od zdravih!

Simptomi bolesti primetni na kotiledonima su: nekroze u zoni korenovog vrata koje se šire prema vrhu i korenu biljčice, omekšanje tkiva, onemogućen protok hraniva i vode koje se na kraju vidi kao uvenuće i poleganje rasada.

Ako dođe do pojave bolesti, uz prethodno pridržavanje preventivnih mera, neophodno je takav rasad ukloniti iz zaštićenog prostora jer zaraženi usev u kratkom vremenu može biti uzrok poleganja ostalih biljaka. Nakon iznošenja iz prostora, biljke treba hemijski zaštititi nekim od fungicida dozvoljenim za tu namenu radi sprečavanja masovnog propadanja rasada.

Foto: grigorenko/bigstockphoto.com


Tagovi

Navodnjavanje Plastenik Patogene gljivice Folijarna ishrana Kvaliteta presadnica Rasad povrća Preventivne mere zaštite rasada Navodnjavanje rasada


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!