Štetočini odgovaraju visoke temperature jer poreklo vode iz tropskih i suptropskih krajeva. Ima četiri do pet generacija godišnje.
Zelena smrdljiva stenica, Nezara viridula, položila je jaja u plastenicima i na otvorenom. Proizvođači mogu do kraja vegetacije da očekuju napade ove štetočine.
Zelena smrdljiva stenica polifagna je štetočina jer napada mnogo povrtarskih kultura, pa i voćaka. U plastenicima i na otvorenom polju registrovane su mlade larve ove štetočine koje, kao i odrasle jedinke, oštećuju biljke, naročito plodonosno povrće i kupusnjače.
Štetočini odgovaraju visoke temperature jer je poreklo iz tropskih i suptropskih krajeva. Ima četiri do pet generacija godišnje. Jaja su žućkaste boje, a kasnije postaju smeđkasta. Može ih biti i do 250. Larve i odrasla imaga imaju usni aparat koji probija pokožicu ploda i ubacuje tečnost iz pljuvačnih žlezdi koja menja boju pokožice i ukus biljaka što dovodi i do deformacije plodova, odnosno, smanjenog kvaliteta, zbog čega postižu slabiju cenu na tržištu.
Samo prvi stadijum larvi se ne hrane, a ima ih pet, pre nego se preobraze u imago. Najveći problem proizvođačima povrća predstavlja upravo promena boje pokožice pa se dešava da se na pr. paradajz ne može prodati jer se najčešće pri dnu ploda nalaze svetlije zone dok je ostatak ploda crvene boje.
Suzbijanje štetočine nije lako jer uglavnom rezistentni na insekticide. Pošto su stenice inače otporni insekti, u svetu se njihova brojnost reguliše parazitskim muvama i osama što kod nas, za sada, nije slučaj.
Imajući u vidu da je suzbijanje teško, nije lako pronaći sredstvo kojim bi se efikasno suzbila stenica. U praksi se, kao odličan, pokazao preparat na bazi aktivne materije oksimatrin. Reč je o vodenom rastvoru ekstrakta biljke Sophora flavescens neotrovnom za ljude, pčele i korisne insekte.
Sredstvo ima takozvano antifiding efekat, odnosno, dovodi do prestanka ishrane štetočine.
Koristi se protiv velikog broja štetnih organizama, a još bolje rezultate daje kada se kombinuje sa začinima kao što su čili i ljuta mlevena paprika, uz dodatak alkoholnog sirćeta, (9%) alkohola. Ako se ne može nabaviti pomenuti preparat pomaže kombinacija sirće, čili i ljuta paprika. S primenom treba početi uveče ili rano ujutro, kada temperature budu ispod 30 stepeni, a nakon primene, potrebno je da, barem četiri do pet časova, ne pada kiša.
Tagovi
Autor