Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Butternut tikva
  • 18.10.2018. 16:00

Puter tikva - gastronomski užitak

Butternut ili puter tikva je zimska tikva koja se može dugo čuvati. Odlična je za pripremu dečijih obroka, ali i raznih jela, poslastica i sokova. Sadrži obilje vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka.

Foto: PIxabay/12018
  • 1.458
  • 41
  • 0

Jesen nam donosi mnogo plodova i gastronomskih užitaka, a tikve su kraljice jeseni. Među brojnim tikvama butternut ili puter tikva Cucurbita moshata je hvale vredna zbog svoje gastronomske vrednosti. To je zimska tikva koja može dugo da se čuva u adekvatnim uslovima. Najpopularniji varijetet Waltham butternut nastao je četrdesetih godina prošlog veka u Masačusetsu.

Jesenja kraljica kuhinje

Kao i sve tikve i puter tikva se lako uzgaja. Njeno meso, narandžasto obojeno, ima ukus koji podseća na ukus lešnika. Što tikva duže stoji u skladištu, taj je ukus intenzivniji. Poprilično je slatkasta i zbog toga popularna u slatkišima. U 100 g tikve ima 37 kcal. Ima veliki sadržaj vode, a bogata je mineralima, vitaminima i biljnim vlaknima. Što je meso tikve intenzivnije obojeno, sadrži veću količinu vitamina A. Predstavlja nutritivno najzdravije povrće. Zadovoljava potrebe organizma za mnogim sastojcima, posebno zbog sadržaja vitamina i minerala.

Kako bi se sačuvala što duže, potrebno je ubrati je sa drškom. To će sprečiti naglu dehidrataciju, a neće nastati rana koja predstavlja ulazna vrata za prouzrokovače truljenja tikve. U hladnoj i suvoj prostoriji može se čuvati i do devet meseci. Može se izretati, zamotati u kuhinjsku foliju i tako čuvati u frižideru oko sedam dana. Isečenu ili kuvanu, možemo i zamrznuti.

U kuhinji se može pripremati na razne načine. Možemo je peći, kuvati, kuvati na pari, pasirati, dinstati. Veoma je popularna kao namirnica za pripremu dečijih obroka. Od nje možemo praviti sokove, džemove, marmelade, čorbe, pite, kolače, torte. Veoma je cenjena kao hrana za bebe, a često je prva hrana za bebe od četiri do šest meseci.

Prilikom rezanja budite oprezni, jer se odlikuje tvrdoćom, što joj omogućuje dugotrajnost tokom čuvanja.

Najbolje ćemo uraditi ukoliko je ispečemo ili dinstamo. Kada se kuva usvoji vodu, ali je to čini idealnom za kremaste čorbe. Osim mesa iz unutrašnjosti, od nje se koristi seme, sirovo ili pečeno, i kora kada se termički obradi.

Pečena puter tikva

Tikvu prvo operite, presecite uzdužno na pola. Kašikom odstranite semenke iz unutrašnjosti. Tikva se peče okrenuta na dole, da su presečene strane okrenute na pleh. Peče se od 30 do 40 minuta na višoj temperaturi. Vreme pečenja zavisi od veličine tikve. Kada vidimo da je kora smrežurana i počela da menja boju, tikva je pečena. Jednostavno kašikom pokupite pečeno meso iz unutrašnjosti i imate gotovu osnovu za razne obroke za bebe i malu decu, za pripremu pirea, čorbi i svega što smislite. Prednost tikve je u tome što se može kombinovati sa raznim namirnicama.

Ukoliko tikvu ogulimo i isečemo na parčad, možemo je peći kao slatku ili slanu varijantu. Za slatku varijantu tikva se pospe uljem, šećerom i začinima po izboru. Za slanu varijantu tikva se poulji, posoli i dodaju začini. Polovine tikve možemo puniti različitim punjenjima i peći.

Čorba od puter tikve

Za odličnu čorbu, tikvu ispeći ili skuvati, a zatim propasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Ovom pireu doda se količina vode do željene gustoće i odgovarajući začini. Prokuvati i dodati pavlaku za kuvanje ili gusti jogurt. Ovo je osnovni recept, koji se može obogatiti raznim dodacima, začinima, povrćem, žitaricama, mesom.

Sok od puter tikve

Puter tikvu iseći na komadiće i skuvati. Dovoljno je da tikva ogrezne u vodi. Propasirati i dodati vode, šećera i limunovog soka prema želji. Ukoliko skuvane komade tikve procedimo, pasiramo, možemo dobijeni pire podeliti u manje posude i zamrznuti. Na ovaj način ćemo uvek imati spremnu osnovu za sok.

Sok pripremljen na ovaj način treba brzo potrošiti.


Tagovi

Butternut tikva Puter tikva Čorba Sok Hrana za bebe Recept


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta