Kratak period vegetacije, otpornost na hladnoću i dobar prinos uvrstili su ovu vrstu na vrh spiska za što raniju setvu.
Među prvim prolećnim kulturama koje možemo uzgajati u plastenicima je gorušica za salatu. Odlikuje se dobrom otpornošću na hladnoću i tolerantna je na kratkotrajne mrazeve. Kako nema velike zahteve odlično uspeva i na prozorskoj dasci ili balkonu. Da obezbedite dovoljne količine svežih, mladih listova za potrebe četvoročlane porodice dovoljno je do jednog metra kvadratnog gredice.
Ima kratak period vegetacije i brzo oslobađa prostor za novi usev. Vodi poreklo sa područja Sredozemlja. Kod nas se najviše uzgaja bela gorušica. Mladi listovi imaju oštar ukus, a koriste se kao sirovi u salatama i za pripremu kuvanih jela. Veoma dobro se slažu uz jela od paradajza, krompira i korenastog povrća. Njeno seme možete da iskoristite za uzgajanje mikrobilja.
Ne zauzima veliki prostor. Odgovara kao pretkultura za većinu povrtlarskih vrsta. Već posle 20 do 30 dana posle setve obavlja se berba mladih listova. Nije zahtevna prema zemljištu, ali bolje raste na slabo kiselim i neutralnim supstratima. Odgovaraju joj rastresita i dobro drenirana, jer ne podnosi vlagu. Dobri predusevi su paradajz, krompir, mahune, krastavci, ali joj ne odgovaraju srodnici iz porodice kupusnjača.
Setva se obavlja što ranije u proleće, a seme se polaže na dubinu od jedan do 1,5 cm. Razmak između redova je 25 cm, dok je u redu razmak do 20 cm. Možemo obaviti i setvu ručno. Posle nicanja biljke proređujemo prvi put na pet centimetara, a drugi put na razmak od 10 centimetara. Zahvaljujući kontinuiranoj setvi, svakih 10 do 15 dana, obezbedićete berbu tokom dužeg perioda.
Zbog plitkog korena obratite pažnju na vlažnost supstrta i redovno zalivajte. Suvo zemljište će podstaći rano cvetanje što dovodi do pojave grubih listova koji gube kulinarske kvalitete. To je biljka koja brzo formira cvetne stabljike.
U povoljnim uslovima niče za tri dana. Minimalna temperatura klijanja i nicanja je tri stepena Celzijusa. Mlade biljke mogu podneti kratkotrajni mraz. Na temperaturi od 18 stepeni Celzijusa nicanje je ubrzano, a iznikle biljke su izdužene. Ne treba je đubriti azotnim đubrivima kako ne bi nakupljala nitrate u listovima.
Beru se mladi listovi, a cela biljka se može ubrati pre formiranja cvetnih stabljika. Očišćeni listovi koje spakujemo u najlonske vrećice mogu da se čuvaju u frižideru dve sedmice pri temperaturi od nula do jedan stepen Celzijusa.
Tagovi
Autorka