Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorušica
  • 14.01.2023. 07:30

Rana setva: Mladi listovi gorušice - prva salata i varivo

Kratak period vegetacije, otpornost na hladnoću i dobar prinos uvrstili su ovu vrstu na vrh spiska za što raniju setvu.

Foto: Depositphotos/forestpath
  • 204
  • 27
  • 0

Među prvim prolećnim kulturama koje možemo uzgajati u plastenicima je gorušica za salatu. Odlikuje se dobrom otpornošću na hladnoću i tolerantna je na kratkotrajne mrazeve. Kako nema velike zahteve odlično uspeva i na prozorskoj dasci ili balkonu. Da obezbedite dovoljne količine svežih, mladih listova za potrebe četvoročlane porodice dovoljno je do jednog metra kvadratnog gredice.

Dobra pretkultura većini povrća

Ima kratak period vegetacije i brzo oslobađa prostor za novi usev. Vodi poreklo sa područja Sredozemlja. Kod nas se najviše uzgaja bela gorušica. Mladi listovi imaju oštar ukus, a koriste se kao sirovi u salatama i za pripremu kuvanih jela. Veoma dobro se slažu uz jela od paradajza, krompira i korenastog povrća. Njeno seme možete da iskoristite za uzgajanje mikrobilja.

Isplativ hobi? Sve što treba da znate o uzgoju mikrobilja

Ne zauzima veliki prostor. Odgovara kao pretkultura za većinu povrtlarskih vrsta. Već posle 20 do 30 dana posle setve obavlja se berba mladih listova. Nije zahtevna prema zemljištu, ali bolje raste na slabo kiselim i neutralnim supstratima. Odgovaraju joj rastresita i dobro drenirana, jer ne podnosi vlagu. Dobri predusevi su paradajz, krompir, mahune, krastavci, ali joj ne odgovaraju srodnici iz porodice kupusnjača.

Redovno zalivajte

Setva se obavlja što ranije u proleće, a seme se polaže na dubinu od jedan do 1,5 cm. Razmak između redova je 25 cm, dok je u redu razmak do 20 cm. Možemo obaviti i setvu ručno. Posle nicanja biljke proređujemo prvi put na pet centimetara, a drugi put na razmak od 10 centimetara. Zahvaljujući kontinuiranoj setvi, svakih 10 do 15 dana, obezbedićete berbu tokom dužeg perioda.

Zbog plitkog korena obratite pažnju na vlažnost supstrta i redovno zalivajte. Suvo zemljište će podstaći rano cvetanje što dovodi do pojave grubih listova koji gube kulinarske kvalitete. To je biljka koja brzo formira cvetne stabljike.

Dugo čuvanje 

U povoljnim uslovima niče za tri dana. Minimalna temperatura klijanja i nicanja je tri stepena Celzijusa. Mlade biljke mogu podneti kratkotrajni mraz. Na temperaturi od 18 stepeni Celzijusa nicanje je ubrzano, a iznikle biljke su izdužene. Ne treba je đubriti azotnim đubrivima kako ne bi nakupljala nitrate u listovima.

Beru se mladi listovi, a cela biljka se može ubrati pre formiranja cvetnih stabljika. Očišćeni listovi koje spakujemo u najlonske vrećice mogu da se čuvaju u frižideru dve sedmice pri temperaturi od nula do jedan stepen Celzijusa.


Tagovi

Gorušica Zimska salata Mladi listovi Kratka vegetacija Mikrobilje Rana setva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃