Pre i nakon sadnje, poželjno je da se na parcelu dodaju đubriva sa više fosfora i kalijuma, ako je prolećna sadnja, a u jesenjoj fokus treba da bude na fosforu i kalijumu, zbog boljeg ukorenjavanja biljaka.
Raštan je dvogodišnja biljka koja pripada kupusnjačama, Brassica oleracea var. viridis. Bogat je mineralima i vitaminima, kao što su kalcijum, magnezijum, A, C i K vitaminima. Jača kosti i unutrašnje organe, a dobro se pokazao i u prevenciji raznih oblika raka.
Iako slovi za otpornu biljku, najviše bi trebalo obratiti pažnju na štetočine kao što su stenice.
Ovo povrće podnosi dugotrajnu sušu. Ipak, poželjno je povremeno navodnjavanje kako bi se obezbedio rast novih listova koji će zameniti stare. Upravo stari listovi, ako se na vreme ne beru, postaju hrapavi, tvrdi i treba im više vremena za kuvanje.
Osim kao salata, može se koristiti, recimo, za pripremu sarme, umesto kupusa. Beru se donji, mladi listovi dužine od 15 do 20 centimetara, a na vrhu bi trebalo ostaviti mladih listova kako bi se postiglo obnavljanje, tj. rast novih.
Podnosi i gajenje na lošijem zemljištu, ali mu najviše odgovaraju dobro pripremljena sa pH vrednošću od 6,2 do 7. Može da se sadi tokom cele godine, a kao i kelj, dolaskom nižih temperatura listovi postaju još ukusniji. Iako zimi može da izdrži i do -15 stepeni ipak je bolje da se unese, tj. presadi ili posadi u jesen u plastenik kako bi se mogao koristiti za ishranu cele zime.
Pre i nakon sadnje, poželjno je da se na parcelu dodaju đubriva sa više fosfora i kalijuma, ako je prolećna sadnja, a u jesenjoj fokus treba da bude na fosforu i kalijumu, zbog boljeg ukorenjavanja biljaka. Raštan se uzgaja iz rasada, a razmak sadnje je 50 sa 50 centimetara, može i nešto više jer je reč o robusnoj biljci.
U literaturi se navodi da je dosta otporna na bolesti i štetočine što je delimično tačno. Nema većih problema s bolestima, ali je zato podložan napadu kupusne stenice, kao i zelene stjenice, koje grickaju listove, sisaju sokove i dovode do oštećenja na listovima na koje se naseljavaju različite gljivice. Lišće žuti, a nakon nekog vremena se i osuši.
Mere zaštite, ukoliko se ne želi zaštita pesticidima, nisu teške, čak i kad je reč o stenicama. Raštan vrlo dobro reaguje na zaštitu s preparatima na bazi algi, kao i domaćim, nekuvanim mlekom, u kombinaciji sa sodom i sirćetom za salatu. Najbolje ih je kombinovati sa začinima poput cimeta, čili paprika, kao i Neem uljem.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.
Raštan dobro podnosi sušu i u tom periodu zaustavlja rast, a listovi mu postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su... Više [+]Tagovi
Autor