Tradicionalno se spanać kod nas pakuje u kutije od banana, što omogućava transport većih količina, ali često dovodi do oštećenja i otpada. A, nije lep ni za oko kupca, šta je alternativa?
Spanać je jedno od najpopularnijih lisnatih povrća zbog svog nutritivnog sastava i jednostavne pripreme. Kako biste osigurali da spanać koji nudite na tržištu bude svež, kvalitetan i privlačan kupcima, važno je pravilno obaviti berbu i pakovanje.
Kod nas je najzastupljeniji način pakovanja u kutije od banana ili veće plastične kese od više od 10 kg. Ovaj tradicionalni način, omogućava transport većih količina uz minimalne troškove, ali često rezultira većim otpadom, jer listovi mogu biti oštećeni ili kontaminirani tokom transporta.
Sve više proizvođača prelazi na manja, praktična pakovanja, gde se spanać bere list po list. Ova metoda osigurava da kupci dobiju samo zdrave, sveže listove, bez dodatnog otpada.
Često su izrađena od perforirane plastike ili papirnih vrećica, što omogućava bolju cirkulaciju vazduha i očuvanje svežine. Takav pristup ne samo da smanjuje količinu otpada, već i povećava atraktivnost proizvoda na tržištu, jer kupci cene praktičnost i kvalitet ovakvih pakovanja.
Agroklub u Riminiju: Svet daleko ispred nas - ventilatori za zlatice, voće za bogataše!
U nastavku donosimo i nekoliko saveta koji će vam pomoći da proces bude što efikasniji.
Spanać treba brati ujutru, kada su listovi puni vlage i sveži, ali nakon što se rosa osuši. Optimalno vreme berbe je kada biljka ima šest do osam velikih listova, što obično bude šest do osam sedmica nakon setve.
Koristite čiste i oštre makaze ili noževe kako biste smanjili oštećenja na biljci. Uvek dezinfikujte alate pre i nakon berbe kako biste sprečili širenje bolesti.
Listove spanaća berite nežno kako biste izbjegli oštećenja. Možete brati pojedinačne ili odseći celu biljku blizu zemlje, ostavljajući koren netaknut kako bi mogao da proizvede novu seriju listova.
Nakon berbe, listove odmah stavite u hladnu vodu kako biste smanjili temperaturu i produžili svežinu. Pazite da ne ostavljate spanać predugo u vodi kako ne bi došlo do prevelike apsorpcije vlage.
Lagano ih osušite pomoću čiste tkanine ili papirnih ubrusa. Nikada nemojte koristiti jake izvore toplote za sušenje jer to može oštetiti listove. Potom sortirajte spanać kako biste uklonili oštećene ili žute listove. Samo zdravi, zeleni i sveži listovi treba da idu u prodaju.
Pakovanje treba da bude prilagođeno potrebama tržišta. Koristite perforirane plastične vrećice ili posude kako biste omogućili cirkulaciju vazduha i sprečili kondenzaciju. Podrazumeva se da pakovanja treba da budu čista, estetski privlačna i označena sa svim potrebnim informacijama.
Nakon pakovanja, treba ga skladištiti na temperaturi od 0-5°C kako bi se očuvala svežina. Izbegavajte čuvanje uz proizvode koji ispuštaju etilen, poput jabuka, jer on ubrzava kvarenje.
Prilikom transporta, treba da bude zaštićen od prevelike toplote i direktne sunčeve svetlosti. Koristite hladnjače ili izolovane kontejnere kako biste održali optimalnu temperaturu.
Uvek osigurajte da su svi radnici koji učestvuju u berbi i pakovanju adekvatno obučeni o higijenskim praksama. Nosite rukavice i maske kako biste sprečili kontaminaciju.
Naslovna fotografija: Shutterstock/Lee waranyu/Kristi Blokhin
Tagovi
Autor