Rukola je aromatična biljka koja zbog svog ukusa salati daje poseban ukus i blagotvorno deluje na zdravlje. Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće pomaže u jačanju funkcija mozga, poboljšava metabolizam i jača imunološki sistem, te suzbija patogene mikroorganizme.
Rukola je kultura skromnih zahteva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično preko cele godine. Ova biljka najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima, a na dobro osunčanim terenima, pa čak i na poluzasenčenim i na vetrovitim terenima, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Požarevac Jorgovanka Vlajković.
Gajenje rukole je veoma lako i brzo pristiže za berbu za oko 40 dana od setve. To je kultura koja nema ozbiljnijih problema sa bolestima i štetočinama.
Brzorastuće povrće - posejte u septembru, jedite već u oktobru
Obrada zemljišta za rukolu je slična kao i za drugo lisnato povrće. Osnovna obrada izvodi se na dubinu 20 cm, uz kvalitetnu površinsku pripremu, jer se rukola gotovo isključivo proizvodi direktnom setvom iz semena, a seme je veoma sitno (masa 1.000 semena je oko 1.5 grama). Đubri se sa oko 60-80 kg/ha azota , 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ ha kalijuma.
Setva rukole može da počne rano u proleće, obično u martu i može sukcesivno, svakih nedelju dana da se seje do oktobra meseca, tako da listovi mogu da se beru i u toku zime. Samo u slučajevima izuzetno jake zime treba biljke malo zaštititi. Seje se na razmak redova 15-30 cm i u redu pet do 10 cm pri čemu se troši oko 1,5-2 kg semena po hektaru. Od mera nege treba primeniti samo redovno zalivanje i suzbijanje korova, naglašava požarevački stručnjak.
Bere se kada se dobro formira rozeta listova, pri čemu mogu da se beru listovi ili da se čupaju cele biljke, odnosno, kako smo ranije pisali, čupaju se lisne rozete. Nakon toga na istim mestu rukola nastavlja da raste i posle nekog vremena se opet bere. Prinos je oko 20-25 t/ha.
Rukola je aromatična biljka koja zbog svog ukusa salati daje poseban ukus i blagotvorno deluje na zdravlje. Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće pomaže u jačanju funkcija mozga, poboljšava metabolizam i jača imunološki sistem, te suzbija patogene mikroorganizme. Listovi rukole sadrži visok nivo folne kiseline i antioksidansa, poput vitamina A, C i K, pa je rukola poznata i kao veoma uspešan borac protiv slobodnih radikala.
Ovi vitamini blagotvorno utiču na poboljšanje stanja kostiju, zuba, očiju i pluća. Rukola je prepuna vlakana, koja potpomažu dobru probavu. Stoga brzo izaziva osećaj sitosti, i umanjuje želju za masnom i slatkom hranom. Snižava nivo lošeg holesterola i reguliše nivo šećera u krvi. Osim toga, obiluje i karotenoidima, kao i mnogim mineralima, poput kalijuma, mangana, gvožđa i kalcijuma, a svi su veoma korisni u ljudskoj ishrani.
Takođe, rukola je u prednosti nad drugim zeljastim biljkama, jer sadrži nizak nivo oksalata, koji sprečavaju apsorpciju minerala u organizmu. Korišćenjem rukole u ishrani, čuva se srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti, a sadrži i materije s antikancerogenim svojstvima. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja, navodi Vlajković.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka
Maja Celing Celić
pre 4 godine
E da, vrijeme je za sjetvu.
Milkica
pre 4 godine
Iskrena da budem, tek odnedavno jedem rukolu. I ona je jedno od lepših iznenađenja za mene. Uglavnom je dsotupna tokom cele godine, ali ipak napravim kraće pauze, da je se uželim. :)