AgroKlub.rs

\

Povrtarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Povrtarstvo » Sadnja ozimog belog luka

Sadnja ozimog belog luka

Beli luk

Sadnja ozimog belog luka

Datum: 26.09.2017. 14:30 |

3

Kategorija:

Povrtarstvo

Oktobar je vreme za sadnju ozimog belog luka. Donosimo savet stručnjaka.

Beli luk zaslužuje veće površine u našoj zemlji, stav je dipl.ing. Milana Damljanovića. Oktobar je pravo vreme da se nešto uradi po tom pitanju. Vreme je za sadnju ozimog belog luka.

Kako odabrati sortu?

Veoma je važno da gaje sorte iz istih, odnosno sličnih agroekoloških sredina. Tako se, kao najbolja, preporučuje domaća sorta bosut. Potrebno je koristiti sertifikovan materijal, jer je beli luk sklon virusnim i drugim oboljenjima.

Osnovna obrada zemljišta

Beli luk zahteva plodna i rastresita zemljišta, koja imaju dovoljnu količinu vlage, posebno u periodima klijanja.

"Osnovnu obradu treba izvršiti obavezno krajem leta ili ranije u jesenjem periodu kada treba i uneti oko 400 kg do 500 kg NPK-8-16-24, a prihranu početkom februara, kada treba uneti istu količinu NPK-15-15-15", piše Damljanović za PSSS.

Dodaje da u stadijumu intenzivnog formiranja listova treba uneti preostalu količinu azota kroz prihranu kanom. Pred setvu belog luka nikako ne treba đubriti stajnjakom, jer u suprotnom dolazi do formiranja lukovica sa većim sadržajem vode, što utiče na brzo kvarenje luka.

Plodored: beli luk može da dođe na isto mesto posle drugih lukova tek nakon 4-5 godina. Najbolji predusevi su mu mahunarke, strnine, paradajz i paprika , a nikako se ne sme gajiti posle kukuruza i šećerne repe.

Priprema luka za sadnju

Potrebno je odabrati najkrupnije čenove iz glavice, koji se potom tretiraju fungicidima (cineb, ditan) u preporučenoj koncentraciji u trajanju 10-20 minuta, nakon čega ide sušenje i sadnja. Ona može da bude ručna i mašinska, s tim što ručna sadnja daje više prinose i kvalitetnije lukovice, ali je i skuplja.

"Optimalni rok sadnje za jesenji luk je prva polovina oktobra. Dubina sadnje zavisi od veličine čenova, a bitno je da je pokrovni sloj 2 cm - 3 cm iznad vrha čena. Kod jesenjeg belog luka rastojanje između redova je 40 cm - 50 cm, a u redu 7 cm -10 cm. Količina sadnog materijala je 1.400 kg -.1.800 kg čenova po hektaru", napominje Damljanović.

Rastojanje između redova treba da bude 40 cm - 50 cm, a u redu 7 cm -10 cm (Foto: Dwight Sipler/Flickr)

Nega useva

Nega useva se odnosi na prihranjivanja, zaštitu, međuredne obrade i navodnjavanja.

U rano proleće je vrlo važno izvršiti međurednu obradu i tako uspostaviti pravilan vodno-vazdušni režim, koji je bitan za rastresitost zemljišta, odnosno za pravilan razvoj lukovica. Suzbijanje korova se sprovodi hemijskim putem.

"Posle sadnje, a pre nicanja, primenjuje se Stomp 330 EC ( 4-5 l po hektaru), a kasnije u toku vegetacije Goal u fazi 4-5 listova u koncentrciji 04-08 l po hektaru. Tretiranje protiv plamenjače vrši se preparatima kao što su Cineb, Ditan, Ridomil i slično. Lukova muva se suzbija preventivnim prskanjem u fazi tri lista i ponovo posle 15 dana", savetuje Milan Damljanović.

Zalivanje je neophodno u fazama intenzivnog porasta lišća, kao i formiranja lukovice.

Ubiranje plodova

Branje belog luka vrši se u početnoj fazi poleganja, kada je list još zelen, uz obavezno podrivanje, jer ukoliko dođe do kidanja lista, doći će i do ubrzanog sušenja lukovice. Izvađeni luk se ostavlja na parceli da se osuši, a zatim se plete u vence. Na većim površinama se odseca lišće na 2 cm od lukovice i stavlja u džakove.

Beli luk iz jesenje sadnje se može čuvati do šest meseci.

Foto: Media Mike Hazard / Flickr

Broj pregleda članka: 3103; Uspešnost članka: 274.15

Izvor: Poljoprivredna stručna služba Srbije

Tagovi: Sadnja, Priprema zemljišta, Beli luk, Nega, Milana Damljanović

Ključne reči članka: sadnja, ozimog, belog, luka, belog, sadnje, posle, lukovice, hektaru, formiranja, damljanović, zemljišta, količinu, uneti, sadnja, belog luka, rastojanje između redova


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.


Izdvojeni članci - Povrtarstvo

Zaštitite plastenik od pregrejavanja
02.06.2017.

Loboda - hrana, a ne korov
30.05.2017.

Pravilnom rezidbom do krupnih plodova
05.05.2017.

Kako uzgajati rukolu?
20.04.2017.