Sakura je jedna od najpopularnijih sorti čeri paradajza, naročito za plasteničku proizvodnju. Odlikuje je dobra otpornost na bolesti i viruse, kao i visoki prinosi.
Jedna od najpopularnijih sorti čeri paradajza, naročito za sadnju u plastenicima, je sakura. Odlikuje je dobra otpornost na bolesti i viruse, kao i visoki prinosi. Sakura na japanskom znači cvetanje trešnje, a ova biljka formira kratke internodije sa dugim cvetnim granama na kojima se nalazi veliki broj okruglih, crveno obojenih, ukusnih i aromatičnih plodova, težine 15-20 grama.
Najvažnije je da plodovi nisu skloni pucanju. Razmak sadnje trebao bi da bude 40x80 centimetara, a može i 50x70. Iako je stablo bujno, gušći sklop sadnje moguć je zbog kratkih internodija. Naraste i više od dva metra u visinu, a otporan je na virus mozaika paradajza, i relativno otporan na plamenjaču.
Smrdljivi martin napada paradajz: Neprijatelj broj 1 plodova u zrenju - evo kako ga suzbiti
Poslednjih godina, problem svim povrtarskim vrstama predstavljaju stenice, pa je isti slučaj i sa sakura čerijem. Zbog toga se na plodovima mogu videti svetlo crvene obojene zone sa žućkastim tačkicama, što je znak delovanja zelene stenice (lat. Nezara viridula), koja najčešće napada povrće.
Nema većih problema sa grinjama, čak i tokom izrazito visokih letnjih temperatura. Takođe se, doduše ređe, nego kod običnog paradajza, mogu videti simptomi napada moljca paradajza, naročito ako je čeri u istom plasteniku sa običnim.
Ipak, sakura je generalno gledajući otpornija na bolesti i štetočine. Prinos nije zanemariv, dostiže i do pet kilograma po stablu, što znači da po jednom plasteniku od 100 kvadrata, može da se dobije i tona čerija. U zatvorenom plodove donosi do novembra, tj. prve pojave nižih temperatura. Takođe, može da se bere i zelen, pa kasnije dozreva.
Proizvodnja čeri paradajza je jednostavna, koji mu uslovi odgovaraju?
Sakura čeri dobro reaguje na ishranu peletiranim organskim đubrivima. Dovoljne su dve do tri šake oko stabljike, nakon sadnje i freziranje đubriva posutog po parceli pre sadnje. Nema problema sa vršnom truleži, odnosno, nedostatkom kalcijuma. Pogodan je za organsku proizvodnju, a zaštita nije teška. Jedno prskanje nedeljno sredstvima dozvoljenim u organskoj proizvodnji, sasvim je dovoljno. Zahteva redovno skidanje zaperaka, a sklon je formiranju stabljika iz semena bačenih plodova pa se često, tokom jeseni, mogu videti male stabljike čerija iznikle pored glavica salate, ako nije dobro očišćeno zemljište nakon berbe čerija.
Popularan je na tržištu i jedna od najzastupljenijih sorti, a prolaz duguje, između ostalog, visokom sadržaju šećera. Naravno da, kao sve sorte paradajza, sadrži dosta likopena, vitamina A, E, D, K i C, kalijum, magnezijum, malo vlakana, pa je pogodan za dijetu.
Tagovi
Autor