Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bostan
  • 16.06.2018. 10:30

Šašinci: Stigle sremačke lubenice

Na njivi Dejana i njegovog sina Gorana Malenkovića iz Šašinaca bostan se seče čak 20 dana ranije nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 827
  • 32
  • 0

Sremci su nadaleko poznati po proizvodnji bostana. Bez dinja i lubenica mnogi domaćini ne mogu. Da li zbog tradicije gajenja ili zarade, tek skoro svaki domaćin u strukturi setve ima bostan. U Šašincima je nekada bilo preko 250 hektara pod ovom kulturom. Sada je daleko manje. Ipak, porodica Malenković od dinja i lubenica ne odustaje. Kažu da je ove godine, zbog vremenskih prilika bostan stigao ranije.

Prva odsečena lubenica početkom juna otišla u prodaju

Na njivi Dejana i njegovog sina Gorana Malenkovića, bostan se seče čak 20 dana ranije nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Stariji  Dejan pamti još 2000. godinu, sličnu ovoj 2018., sa visokim dnevnim i noćnim temperaturama, kada se bostan brao u prvoj polovini juna. Ipak, ova godina je rekordna, jer je početkom juna prva odsečena lubenica otišla u prodaju.

Kao i žitu, čija žetva polako kreće, i bostanu su pogodovale visoke temperature tokom proleća sa toplim noćima i bez temperaturnih oscilacijama, pa se na pijacama, tržnicama i kvantašima već mogu naći prve domaće lubenice, zdrave, slatke i tretirane samo onoliko koliko propisi dozvoljavaju. Bar je tako kada su Malenkovićeve šašinačke lubenice u pitanju.

Dejan
Dejan:  One lubenice koje prodajem, te i dajem svojim unucima da jedu

"To su sigurne lubenice, netretirane, 100 posto garantujem, zdrave i bezbedne. Onim drugim sportom se ne bavim, već čekam da prirodno sazru, pa one koje prodajem, te i dajem svojim unucima da jedu. Sazrele su za ranije i lubenice i dinje. Bilo jetoplo proleće, dnevne temperature su bile visoke, a ni noću nisu padale ispod 15 stepeni, tako da su vremenske prilike bile konstantne. Bostan, kao i sve povrtarske kulture, je toploljubiv. Da su noći bile hladnije i da su oscilacije u temperaturi bile veće, ne bi bostan tako brzo i lepo sazreo, a proizvodnja bi kasnila", kaže Dejan Malenković.

Trenutna cena 40 dinara za kilogram lubenice, 50 dinara za dinje

Sečene lubenice, tako sveže odmah idu u prodaju. Malenkovići ih prodaju uglavnom na tržištu Sremske Mitrovice, na kvantašu, pijaci, tržnicama i piljarnicama, ali i kod kuće. S obzirom na to da ih seju na tri do četiri jutra zemlje i da su, kako kažu, standardno dobre, lako rasprodaju robu. Trenutna cena lubenica na kvantašu  je 40 dinara za kilogram, odnosno 50 za dinje. Naravno, ta cena će se menjati kako na tržište bude pristizala veća količina domaće robe. Dejan Malenković kaže da je najvažnije da ne bude velikog uvoza bostana, koji se kasnije prodaje po niskim cenama i tako ugrožava seljake iz ovog kraja koji proizvode domaću robu, daleko sigurniju, ukusniju  i zdraviju.

foto lubenica 

Primenjena puna agrotehnika

Da bi i ove godine imali dobar i kvalitetan rod na njivi pod bostanom primenjena je puna agrotehnika. "10.marta smo obavili setvu u plasteniku, 15. aprila, nakon 30 do 35 dana starosti, biljke smo izneli i zasadili na njivi. To je optimalan period kada je rasada dovoljno snažna da se stavi u zemlju, a opet ne prestara za dalji rast. Prekrili smo bostan folijom, pa smo polovinom maja skinuli te niske tunele. Bostan je slobodno rastao još mesec dana i evo pre sredine juna već je spreman za sečenje i prodaju. Bostan smo tretirali fungicidima protiv plamenjače i insekticidima preko zalivnog sistema kap po kap. Bolesti nisu bile toliko rasprostranjene, ali je zato bila značajna pojava biljne vaši. Bolesti smo prevenirali na vreme. U suštini, prevencija isto košta koliko i lečenje, ali kada do bolesti biljke dođe, zbog daljih tretmana produžava se i proizvodnja, što posledično ima i negativne finansijske efekte", priča Goran Malenković.

Goran
Goran: Bolesti nisu bile toliko rasprostranjene, ali je zato bila značajna pojava biljne vaši.

Sečenje prvih ranih lubenica trajaće još oko dve nedelje, a sve što se kasnije sejalo na njivi Malenkovića na red će doći tokom jula. Ako vreme posluži i bude dovoljno toplo, ali ne previše, biće još roda na postojećoj vreži. A dinja će biti do septembra, jer kako kaže Goran, što se više seče, sve više cveta i ponovo rađa.


Povezana biljna vrsta

Dinja

Dinja

Engleski naziv: Melon | Latinski naziv: Cucumis melo L.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae pa bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cveta početkom leta, a... Više [+]

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korenov sistem koji se najvećim delom razvija u zoni do 40 cm zemljišta, a glavni koren dopire... Više [+]

Tagovi

Dinja Lubenica Šašinci Srem Cena bostana 2018 Dejan Milenković Goran Milenković


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)