Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva povrća
  • 18.03.2023. 16:30

Setva korenastog povrća: Koje je otpornije na mraz, a kom treba više svetlosti?

Za uspešnu proizvodnju povrća je blagovremena obrada zemljišta, primena trojnog đubriva NPK, prihrana azotom na proleće, kao i dobra predsetvena priprema površinskog sloja zemljišta kako bi se omogućio normalan rast i razvoj gajene kulture.

Foto: Depositphoto/zaitzeva-anuta2012@yandex.ru
  • 640
  • 84
  • 1

Sa kretanjem vegetacije počinje i setva većine povrtarskih kultura na otvorenom polju poput šargarepe, peršuna, cvekle i drugih. Zbog izuzetno sitnog semena jako je važno da zemljište pre setve bude dobro pripremljeno i nađubreno, jer se setva ovih kultura obavlja u površinskom sloju zemljišta na svega jedan do 1,5 cm dubine. Ukoliko se sitno seme poseje dublje nego što je predviđeno, teže će iznići. S druge strane, ako se poseje jako plitko može doći do sušenja klice i propadanja.

Peršun korenaš otporniji na mraz

Savetodavac u poljoprivrednoj stručnoj službi u Pirotu Olivera Gavrilović ističe da ipak ne treba žuriti sa setvom korenastog povrća, jer ukoliko mlade biljke prođu kroz stadijum jarovizacije i dođe do klijanja i nicanja dok još ima čestih mrazeva onda će kasnije umesto željenog prinosa biljke obrazovati cvetonosno stablo.

"Setva peršuna se obavlja u proleće kada vremenski i zemljišni uslovi to dozvole. Seme klija na temperaturi od dva do tri stepena celzijusa, dok je optimalna temperatura za rast i razvoj oko 20 stepeni", kaže Gavrilovićeva i dodaje da se za setvu koristi sejalica za sitna semena kada su veće površine i ručna ili omašna kada su male površine, dok količina utrošenog semena zavisi od klijavosti, načina setve i načina međuredne obrade.

"U povoljnim uslovima seme niče za 15 do 25 dana. Navodnjavanje peršuna je neophodno u sušnim godinama i kasnije u toku vegetacije, a kritičan period je početak zadebljanja korena kod peršuna korenaša", ističe dalje i dodaje da peršun pripada grupi povrtarskih biljaka s najvećom otpornošću prema mrazu.

Mlade biljke mogu da podnesu mraz i temperaturu i do minus deset stepeni celzijusa. Takođe naglašava da je peršun korenaš otporniji na mraz od lišćara.

Šargarepa ima potrebe za svetlošću

Prema rečima naše sagovornice šargarepa najbolje uspeva na peskovitim zemljištima uz odgovarajuću primenu navodnjavanja. Setva se obavlja u rano proleće, početkom marta, pa sve do polovine maja što zavisi od dužine vegetacije sorte, sejalicama u redove ili dvostruke trake, a razmak između redova je 35 do 40cm, u redu pet do osam centimetara.

"Šargarepa ima velike potrebe za vodom, naročito u prvim fazama razvoja, dok se mlade biljke ne ukorene. Slabo podnosi sušu i tada se koren slabo razvija, a takođe je važno da ne raste u zaseni, jer ima velike potrebe za svetlošću."

Šargarepa najbolje uspeva na peskovitim zemljištima

Sa druge strane tu je cvekla koja je manje otporna na niske temperature od ostalog korenastog povrća. Minimalna temperatura za klijanje je šest do osam stepeni celzijusa, dok je optimalna temperatura za rast i razvoj oko 20 stepeni.

"Optimalno vreme za setvu cvekle namenjene letnjoj potrošnji je od sredine marta pa do poslednjih dana maja meseca. Pre setve je neophodna priprema zemljišta kako bi se osigurao dubok i rastresit sloj. Razmak između redova zavisi od toga da li se setva obavlja na manjim ili većim površinama. Kod manjih površina seje se sa razmakom između redova od 30 do 40 cm, dok je na većim površinama razmak 50 do 60 cm. Optimalan razmak u redu je do 10 cm", kaže pirotski stručnjak.

Ono što je svakako važno za uspešnu proizvodnju povrća je blagovremena obrada zemljišta, primena trojnog đubriva NPK, prihrana azotom u toku vegetacije, kao i dobra predsetvena priprema površinskog sloja zemljišta kako bi se omogućio normalan rast i razvoj gajene kulture. Neophodno je, takođe, tokom vegetacije pratiti stanje useva, kao i potrebe za navodnavanjem, naročito kod biljaka koje imaju povećane potrebe za vodom.


Tagovi

Setva povrća Korenasto povrće Olivera Gavrilović Setva šargarepe Setva peršuna Setva cvekle Priprema zemljišta


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]