Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sadnica
  • 20.02.2023. 07:30

Setva krastavca zavisi od vremena i mesta sadnje

Dubina setve je jedan do dva centimetra, a može biti pojedinačna u zasebne saksije, kontejnere ili u zajedničku posudu.

Foto: Depositphoto/ tortoon
  • 1.027
  • 99
  • 0

Uzgajanje rasada krastavca nije toliko zahtevno kao što je to slučaj s paprikom ili paradajzom. Proizvodnja se na našem području obavlja u dva termina, prolećni i letnji.

Sve sorte i hibride možemo podeliti u tri grupe. Salatari iz staklenika imaju dužinu plodova do 30 i više centimetara. Plodove od 10 do 15 cm imaju baštenski, odnosno krastavci za otvoreno polje, dok kod kornišona ne prelaze dužinu od 10 cm.

Naklijavanje skraćuje rasadnički period

Najčešće se u periodu proleća uzgaja iz rasada. U februaru i martu seje se za uzgajanje u grejanim i negrejanim plastenicima, a u aprilu za sadnju na otvorenom. Kada prođe opasnost od mraza i zemlja se zagrije, krajem aprila i početkom maja, seje se direktno na otvorenom. Letnja proizvodnja zahteva navodnjavanje i kraći je vegetacijski period, odnosno period berbe.

Pre setve seme je potrebno dezinfikovati. Potopite ga u rastvor kalijum permanganata na 25 do 30 minuta. Posle ga operite toplom vodom.

Za uzgoj na otvorenom setva se obavlja mesec dana pre sadnje. Taj vremenski period može da se skrati naklijavanjem i podešavanjem optimalnih uslova. Naklijavanje obavljamo tako što na tanjir stavimo sloj papirnatog ubrusa, zatim semenke i prekrijemo slojem ubrusa. Sve dobro pošpricamo vodom i stavimo u najlon vrećicu.

Kako ubrzati klijanje i nicanje semena? Evo 5 prirodnih načina

Kada obezbedimo temperaturu od 30 stepeni Celzijusa, klija za jedan do dva dana. Što je hladnije, to je potrebno duže vreme da proklija. Ako temperatura padne ispod 15 stepeni dolazi do propadanja semena.

U aprilu se seje za sadnju na otvorenom (Foto: Depositphoto/simazoran)

Ima osetljiv koren

Za njegov rasad nije potrebno pikiranje i nije toliko osetljiv. Manja je potrošnja semena i lakše se postiže željeni sklop biljaka na površini. Sadnja sadnica na otvorenom se obavlja do dve nedelje posle setve, kada prođe opasnost od mraza. To će obezbediti brz porast i plodonošenje. Berba je ranija za 10 do 15 dana. Vegetacijski period je duži, a prinos veći. Plodovi su kvalitetniji.

Minimalna temperatura na kojoj klija je 12 stepeni Celzijusa, dok je optimalna od 25 do 30ºC. U optimalnim uslovima niče za četiri do osam dana. Prvi pravi list se pojavljuje pet dana posle nicanja. Dnevna temperatura tokom razvoja mladih biljaka se kreće od 20 do 22 stepeni Celzijusa.

Dubina setve je jedan do dva centimetra, a može biti pojedinačna u zasebne saksije, kontejnere ili u zajedničku posudu. Krastavac lošije podnosi presađivanje i zato se često seje u pojedinačne saksije. Zbog korena koji se odmah dobro razvija, ovo je bolja tehnika. Drugi način je da se više semenki poseje u redove. Kada mlade biljčice razviju prvi pravi list, oprezno se presađuju u pojedinačne posude.


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Tagovi

Krastavac Rasad krastavca Sadnja krastavca Naklijavanje Presađivanje Setva krastavca Salatari iz staklenika


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!