Pretraživanje tekstova
Veće zaperke, dužine od 8 do 10 cm ne bacajte nego ih ponovo posadite.
Kako bismo imali veće plodove paradajza, važno je skidati zaperke na stabljici. Ovo su mladi izbojci u pazusima listova (nalaze se između izraslih grančica i stabljike paradajza) koji se uklanjaju iz nekoliko razloga.
Naime, kada bismo pustili biljku da se slobodno razvija, poprimila bi grmolik izgled čiji se listovi mrse. To uzrokuje slabiju provetrenost a tada postoji i opasnost od razvoja gljivičnih bolesti.
Paradajz kom dopustite da mu slobodno rastu zaperci, daje manje plodove slabijeg kvaliteta. Do njih sunce teže prodire i zbog toga neravnomerno dozrevaju. Takođe, biljka ne može kvalitetno hraniti toliko malih izdanaka.
Da bi se sprečilo da do toga dođe, zaperci se otkidaju dok su još mali, tj. ne veći od pet do osam centimetara i to najmanje jednom nedeljno. Svakako ih treba otkinuti pre nego što se na njemu nije razvio cvet. Ako vam je neki zaperak promakao i narastao, više ga nemojte otkidati, nego mu samo otkinite vrh.
Ako želite ostaviti neke od zaperaka, neka to bude ispod prve cvetne grane. Iza nje se formira druga grana koja ide u dva reda, ali tada računajte na malo sitnije plodove. U tom slučaju pojačajte ishranu paradajaza.
Veće zaperke, dužine od osam do deset centimetara ne bacajte. Sa donjeg dela uklonite listove i ostavite samo one pri vrhu. Posadite ih u vlažnu zemlju ili stavite u čašu sa vodom kako bi pustili korenje i nakon toga ih posadite. Zbog boljeg ožiljavanja ih možete umočiti u neki od prirodnih biostimulatora.
Zanimljivo je da će posađeni zaperci ranije dati rod nego oni izrasli iz semena. Možete ih posaditi u baštu ili u lonac.
Tagovi
Skidanje zaperaka Šta je zaperak Uzgoj paradajza Zaperke saditi Biostimulatori
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Simptomi prisustva lisne vaši crvenih gala (Dysaphis devecta) na jabuci u vidu deformacija, uvijanja i crvenila mladog lišća..