Pretraživanje tekstova
Grašak je odličan predusev za mnoge povrtarske vrste. Ali, s nekima se i ne slaže.
Ako ste sejali grašak u više turnusa, poslednji ste sigurno pobrali ovih dana. Visoke letnje temperature ne pogoduju rastu i razvoju ove povrtarske kulture, ali možete da ga sejete ponovo u drugoj polovini avgusta, a brati krajem oktobra, zavisno od sorte.
Sada je ostala slobodna gredica koju možete da iskoristite za uzgoj više vrsta povrća. Grašak obogaćuje zemljište azotom i odličan je predusev za krastavce, tikvice, lisnato povrće, mirođiju, kupusnjače.
Upravo je sada period leta kada se sadi kupus, brokoli, karfiol, kelj, raštan, ali i obična repa i daikon.
Ali, možete gredicu da ostavite da "odmara" i na jesen na nju posejete razne vrste salata, blitvu, šargarepu, rotkvicu, crnu rotkvu.
Na zemljištu gde je rastao grašak nemojte uzgajati povrće iz iste porodice kao što su mahune, pasulj, boranija i naravno - grašak. Takođe, na tom mestu ne sadite krompir, crni i beli luk, praziluk niti paradajz.
Stabljika kao i mahune očišćenog graška odličan su materijal za malčiranje paradajza, krastavaca, tikvica pa ih svakako iskoristite jer ćete tako da sačuvate vlagu u zemljištu.
Tagovi
Sadnja kupusnjača Uzgoj graška Posle graška Letnja setva Radovi u bašti Predusev Obogaćuje zemljište
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li su ofarbana i kod vas? 😊