Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u julu
  • 26.06.2023. 07:30

Šta se seje, sadi i radi u julu?

Intenziviraju se radovi u bašti, voćnjaku, pčelinjaku. Obavlja se sadnja, setva, zalivanje, zaštita i berba.

Foto: Depositphotos/diignat
  • 1.760
  • 88
  • 0

Ove godine vegetacija kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika i dugotrajne kiše. U ovom mesecu nastupa pravo leto, padavina bi trebalo biti manje, ali su moguće oluje i grmljavina. Period je visokih temperatura pa radove obavljajte ujutro i uveče.

Biljke počinju da pate zbog nedostatka vlage u zemljištu. Neophodno je zalivanje i to vodom koja je odstajala, nikako hladnom i ne vlažite biljke.

Osetljive su paprike, paradajz, patlidžan. Mahune i pasulj mogu da odbace cvetove ako ih zalivamo hladnom vodom.

Zbog čega opadaju plodovi paprike, paradajza i ostalog povrća?

Kupusnjačama godi zalivanje po listovima. Ako ste u mogućnosti, malčirajte zemlju oko biljaka. 

Jul - mesec intenzivnih radova

Nastavite sa zaštitom bilja. Posle vlažnog perioda pojavile su se mnogobrojne bolesti, intenziviran je napad štetočina. Puževi se polako povlače, a javljaju grinje, tripsi, razne gusenice.

U povrtarskim usevima i voćnjacima obavlja se uklanjanje korova i košenje. Beru se tikvice, krastavci, mahune, mladi krompir, šargarepa. Završava se berba lukova koje je potrebno da očistimo od zemlje, odsečemo nadzemni deo i skratimo koren.

Redovno uklanjajte zaperke paprike, paradajza, krastavca i patlidžana. Vežite paradajz i krastavce. Sada se obavlja prihrana đubrivima bogatim kalijumom, borom i drugim elementima koji podstiču cvetanje i ishranu mladih plodova. Za neke useve postavite zaštitne mreže koje će stvarati hladovinu. Posebno će to prijati paprikama.

Uklanjajte zaperke (Foto: M.C.Celić)

Šta sejati u julu?

Na oslobođene gredice sejemo niske mahune, krastavce za kišeljenje i druge vrste povrća koje se beru tokom jeseni i rane zime. Sadimo rasade praziluka, kelja, kelja pupčara, karfiola. Za sve radove trebamo da obezbedimo navodnjavanje.

Kako spasiti brak: Zalivati vodom iz kante ili iz creva?

Berite začinsko i lekovito bilje, sušite ih u seni i čuvajte osušene u papirnim vrećicama i staklenim teglama na suvom i hladnijem mestu.

Za stoku se priprema hrana za zimu. U voćnjacima obratite pažnju na novoposađene sadnice. Potrebno ih je zaliti. Intenzivni su radovi u pčelinjaku.

Sada se ožiljavaju reznice raznih žbunova. Obavlja se i zelena rezidba voćaka. Sejemo i sadimo dvogodišnje ukrasne biljke.

U bašti i voćnjaku sada ima dovoljno mase za kompostiranje. Mešajte zelenu i smeđu masu kako bi obezbedili pravilno odvijanje procesa kompostiranja. Ne zaboravite zalivati i prevrtati kompostnu masu.


Tagovi

Poljoprivredni radovi Radovi u julu Sadnja u julu Zalivanje Setva u julu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Oživela sam smokvu, ima li ko iskustva kada da je posadim u zemlju? Posadila bih prvo u saksiju, pa da je posle posadim u dvoristu, kad počne lepo vreme. Da li da čekam da jos koren ojača, dok je ovako u vodi?