Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročna prognoza
  • 06.06.2023. 18:00

Ovo leto očekuje nas visok rizik od oluja i nevremena sa grmljavinom?

Meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za predstojeće leto. Ne piše nam se dobro.

Foto: Depositphotos/olenka-2008
  • 170
  • 34
  • 0

Klimatološki je leto već počelo, a kalendarski nam stiže 21. juna. Što od ovog godišnjeg doba možemo očekivati, objavio je globalni meteorološki servis AccuWeather

Tajler Rojs i Alan Repert, viši meteorolozi u AccuWeather-u koji proučavaju vremenske prilike širom kontinenta više od tri decenije, pomno su proučili protekle godine i vremenske obrasce širom sveta kako bi odredili glavne karakteristike vremena za naredno razdoblje.

Prema njihovim prognozama, letnje vreme će brzo početi širom srednje i severne Evrope, dok bi se u jugoistočnim područjima taj prelaz mogao sporije odvijati.  

Kažu kako nadolazeće leto možda neće biti tako ekstremno toplo kao ranija, ali moglo bi da bude jednako izazovno zbog šumskih požara, razdoblja suše i oluja

Ranije ove godine u izveštaju koje je objavila Služba za klimatske promene Copernicus detaljno je opisano kako je leto 2022. bilo najtoplije zabeleženo na evropskom kontinentu, čime je oboren prethodni rekord postavljen samo godinu dana pre. Ekstremno vrući vremenski uslovi uticali su na gotovo svaki aspekt života, a posebno je bila ugrožena Italija. 

Visoki rizik od oluja 

U ovoj prognozi ističu zonu od severne Francuske do Nemačke, Poljske i balkanskih država kao najverovatniji koridor koji će se suočiti s češćim naletima padavina, a možda čak i teškim vremenskim uslovima u poređenju s ostatkom kontinenta.

Rojs ističe da bi padavina trebalo da bude blizu istorijskog proseka za veći deo ove regije. Iako to zvuči kao dobra vest za useve, prognozirane oluje bi mogle dovesti do štetnih posledica

Prema karti AccuWeathera, visok rizik od oluja i nevremena sa grmljavinom važi za središnju, severozapadnu i zapadnu Srbiju, istočnu Hrvatsku i gotovo čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Meterolozi upozoravaju i kako bi sve moglo rezultati i poplavama. Značajne poplave predviđaju za celu Hrvatsku osim istoka i severoistoka zemlje, kao i za gotovo celu Bosnu i Hercegovinu, jugozapad Srbije, Crnu Goru Albaniju te sami zapad Makedonije. 

Na zelenim područjima su moguće poplave (Foto: AccuWeathere)

"Zona od severne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu oluja sa grmaljavinom koje mogu izazvati jake vetrove i tuču", rekao je Rojs.

Od susednih zemalja visoki rizik oglašen je za čitavu Bosnu i Hercegovinu, delove Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore. 

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati iznenadnim poplavama jer padavine rastu iznad istorijskog sezonskog proseka. Rojs ipak naglašava da se tokom leta očekuju i razdoblja stabilnog vremena. Temperature bi mogle da budu blizu ili malo iznad istorijskog proseka u celoj regiji tokom ova juna, jula i avgusta. 

Na jugu i dalje vruće

U delovima Španije i Portugala suša i toplo vreme nastavilo se i ovog proleća. Ali, ipak se očekuje da će ekstremne vrućine biti ređe širom kontinenta u poređenju sa pređašnjim godinama.

"Biće vruće, naročito od Pirenejskog poluostrva do južne Francuske i severne Italije, ali ekstremna rekordna vrućina od prošlog leta verovatno se neće ponoviti", rekao je Roys.

Očekuje se da će biti suše i toplije, u poređenju s istorijskim prosekom, u severnoj polovini kontinenta, uključujući Irsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Skandinaviju.

"Postoji rizik da se u Skandinaviji ponovi 2018., kada je dugotrajno toplo i suvo vreme uzrokovalo izbijanje šumskih požara širom regije", rekao je Roys i dodao da se to područje teško može nositi s takvim vremenskim uslovima.


Tagovi

Dugoročna prognoza Srbija Meteorološki servis AccuWeathere Leto 2023 Prognoza za leto


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.