Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kornišoni
  • 22.05.2021. 14:00

Šumadijska zadruga organizovala proizvodnju kornišona u Pčinjskom okrugu

Zainteresovanim proizvođačima osim dobre otkupne cene ponuđen i neophodan repromaterijal.

Foto: Gordana Nastić
  • 470
  • 207
  • 0

Svi poljoprivredni proizvođači iz Vranja, Bujanovca i Preševa koji su potpisali ugovor za proizvodnju kornišona sa predstavnicima Zemljoradničke zadruge "Agrar Kosmaj", iz mesta Kusadak kod Mladenovca, ovih dana su bili u prilici da iz vranjske Firme "Voćar Saga" preuzmu repromaterijal neophodan za proizvodnju ove vrste krastavca.

Saša Ivanović, vlasnik ove firme kaže da su povrtari pored semena dobili foliju i mrežu za proizvodnju kornišona kao i sistem za navodnjavanje kap po kap. Oni će, prema njegovim rečima, odmah posle obavljene setve ovde moći da podignu i preparate proplant, funomilom i fostanik za tretiranje zasejanog semena. Po nicanju rasada nastaviće sa zaštitom biljaka po planu i programu koji budu dobili od agronoma, odnosno zaštitara, koji će pratiti proces proizvodnje i svojim stručnim savetima im pomagati da proizvedu krastavce vrhunskog kvaliteta.

"Repromaterijal koji su uzeli kooperanti mogu da plate u kešu ili u robi kada je budu predavali zadruzi sa kojom su potpisali ugovor", kaže Ivanović.

Iskustvo će doneti dobre prinose

Među prvima svoj repromaterijal preuzeo je i Nenad Trajković, iz sela Donji Vrtogoš. Iako je zbog lošeg vremena morao da odloži setvu, nije se mnogo zabrinuo zbog toga što zna da će stići da ovo povrće proizvede na vreme.

"Proizvodnja je veoma zahtevna i to ne može svako da radi. Meni to neće biti nikakav problem jer imam iza sebe veliko iskustvo u plasteničkoj proizvodnji. Jedno vreme sam proizvodio i kornišone koje sam prodavao na okolnim pijacama tako da odlično poznajem njegovu tehnologiju proizvodnje i nadam se da ću opet ostvariti željeni kvalitet i dobre prinose", kaže naš sagovornik.

Proizvodnja kornišona je veoma zahtevna i to ne može svako da radi, kaže Trajković

Trajković je u ovom kraju poznat i kao odličan proizvođač duvana. Ovu industrijsku biljku proizvodio je sve dok je imao zagarantovan otkup. Otuda nije časio ni časa sa potpisivanjem ugovora za proizvodnju kornišona sa predstavnicima Zemljoradničke zadruge kada je saznao da nude skoro identične uslove.

"Prvu klasu prema potpisanom ugovoru plaća će 90 dinara po kilogramu, drugu po 70, a treću po ceni od 13 do 15 dinara. Cena prve klase je odlična jer povrtari protekle sezone u našem kraju nisu mogli da je ostvare ni na pijaci. Zadovoljan sam poptisanim ugovorom i sada nam samo preostaje da svi mi koji učestvujemo u ovom poslu ispoštujemo svoje obaveze", kaže Trajković i naglašava da na Jugu Srbije ima dosta interesovanja za ovu vrstu proizvodnje, ali da su oni najnepoverljivi odustali od potpisivanja ugovora jer su želeli da vide da li će zadruga ispoštovati sve stavke iz ugovora.

"Voleo bih da ova proizvodnja zaživi na našem području. Takođe verujem da će se onda proizvođači masovno prijavljivati za ovu proizvodnju, baš kao što su to nekada radili pred novu proizvodnu sezonu duvana."

Problem jedino nedostatak berača

Sličnog mišljenja je i Srećko Dimovski, istaknuti proizvođač ranog povrća u plastenicima iz Žbevca, koji kaže da se ni on nije mnogo dvoumio oko potpisivanja ugovora kada je saznao da će otkupna cena prve klase kornišona biti 90 dinara. Jedino je bio u dilemi na koju površinu da proizvodi ovo povrće. A kada se dobro raspitao o kakvoj poljoprivrednoj zadruzi je reč odlučio je da ovo povrće proizvodi na 1.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora. 

"Ako u proizvodnji bude išlo sve kako treba očekujem prinos od četiri kilograma po biljci i naravno željenu zaradu. Ne očekujem neki veliki problem u samom procesu proizvodnje jer imam mnogo isustva u plasteničkoj proizvodnji. Međutim, u berbi mi neće biti lako jer se vrlo teško u našem kraju mogu naći berači zato što se mali broj ljudi odlučuje da radi ovaj posao uprkos tome što je nadoknada dobra", kaže Dimovski.

Sam otkup krastavaca odvijaće se na njegovom gazdinstvu gde će biti i instalirana mašina za sortiranje otkupljenih krastavaca.


Tagovi

Otkup kornišona Proizvodnja krastavaca Zaštita Nenad Trajković Saša Ivanović Mašina za sortiranje Srećko Dimovski


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage autorke, srećan nam 8.mart. Slovačka redakcija trećeg kanala Radia Novi Sad je svojim koleginicama čestitala ovaj praznik na nesvakidašnji i ukusniji način. Kažu kolege, ove godine preskačemo karanfile. :D