Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje sadnica
  • 02.02.2023. 07:30

Supstrat za sadnice: Koji je za setvu, koji za pikiranje? Kako ga napraviti?

Biljke su najosjetljivije u fazi početnog rasta i tada im treba obezbediti dobre uslove za klijanje, nicanje i rast. Supstrat možete napraviti i sami, donosimo recept.

Foto: Depositphotos/oilslo
  • 834
  • 54
  • 0

Za uzgoj kvalitetnog rasada povrća, cveća, začinskog i lekovitog bilja biće nam neophodan kvalitetan supstrat. Od njega zavisi uspeh proizvodnje. Pažljivo birajte, raspitajte se kod proizvođača rasada šta oni koriste.

Možemo da ga kupimo ili sami napravimo. Najvažnije da ima dobru strukturu, da nije zbijen, ima dobar vodo-vazdušni režim i da mlade biljke snabdeva dovoljnim količinama hraniva u početnim, osetljivim fazama rasta. Mora da semenu obezbedi optimalne uslove za klijanje i nicanje, a sadnice ostaju u njemu do pikiranja ili sadnje na stalno mesto.

Izaberite odgovarajući kvalitet

Tako ćemo za krastavac i dinju koristiti samo jedan supstrat. Za setvu i pikiranje paprike i paradajza neophodna su dva različita supstrata. Prvi se odlikuje sitnijom granulacijom, a za pikiranje se koristi s krupnijom.

Za različite biljne vrste postoje supstrati kod kojih je prilagođena pH reakcija od kisele do blago alkalne. Ne smeju da sadrže seme korova, nematode i druge štetočine, prouzrokovače oboljenja, teške metale i materije koje štetno deluju na biljke.

Profesionalni uzgajivači koriste supstrate koji sadrže kokosova vlakna, zeolit, vermikulit, perlit, glinu, kompost, glistenjak i druge komponente. Kokosova vlakna imaju sposobnost zadržavanja vlage, a zapremina im se poveća do pet puta. Vermikulit održava supstrat rahlim i prozračnim, povećava kapacitet za vazduh i vodu. Koristi se za pokrivanje semena posle setve, a cenjen je u hidroponskoj proizvodnji. Perlit pomaže kod ukorenjivanja biljaka. Osim u rasadničarskoj proizvodnji koristi se za uzgoj cveća, sadnica vinove loze, gljiva, za poboljšanje zemljišta, travnjaka. Zeolit je regulator koji čuva hranljive materije. Biougalj regeneriše supstrat i zemljište, sprečava razvoj patogene mikroflore. Glistenjak ima ulogu aktivatora koji pospješuje rast.

Supstrat za krastavce je jedan (Foto: Julijana Kuzmić)

Kako da sami napravite supstrat?

Možete da ga sami napravite sa ili bez zemlje. Svi trebaju da zadovoljavaju osnovne zahteve proizvodnje rasada koje smo naveli na početku teksta.

Najjednostavniji sastav je da uzmemo dva dela dobrog komposta, dva dela kokosovih vlakana i jedan deo perlita. Kompost dobro izmrvimo, a najbolje će biti da ga prosejemo jer će tako imati ujednačenu strukturu. Dodajte kokosova vlakna. Ako su suva u bloku, potrebno ih je rehidrirati, odnosno dodati vodu kako bi mogli da radite s njim. Na kraju u smesu dodajete perlit koji poboljšava sadržaj vazduha.

Kada se koristi zemlja, potražite kvalitetnu baštensku ili šumsku i uzmite dva dela, dodajte po jedan deo humusa, treseta i rečnog peska. Ovaj univerzalni recept se može prilagoditi vrsti koju sejemo. Tako će vam za papriku trebati tri dela humusa i dva dela kvalitetne zemlje, dok će kupusu odgovarati da pomešamo treset, humus i zemlju u odnosu 1:1:1. Kada sami pravimo supstrat neophodno je da ga dezinfikujemo, jer patogeni organizmi mogu da potpuno unište mlade biljke.


Tagovi

Supstrat Kokosova vlakna Vermikulit Perlit Zeolit Recept Supstrat za sadnice Zemlja za setvu Glistenjak Uzgajanje sadnica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.